V Brně uvedli skladby, které téměř tři století nikdo neslyšel

V Brně uvedli zapomenuté symfonie Karla Kohauta (zdroj: ČT24)

V archivech po celém světě ležely mnoho desetiletí schované symfonie vídeňského rodáka s českými kořeny Karla Kohauta. Zapomenuté skladby teď zazněly ve Staré radnici v Brně v podání rakouského souboru Ars Antiqua Austria, který už má s nahráváním Kohautovy tvorby zkušenosti. Téměř po třech stoletích od jejich posledního uvedení.

Notové zápisy objevila muzikoložka Jana Franková, která se při svém doktorském studiu zabývala právě tvorbou Karla Kohauta. Části symfonií shromažďovala z archivů po celém světě, mimo jiné i z Moravské zemské knihovny.

„Naše fondy obsahují 4,5 milionu svazků a mnoho tajemství. Není to první klenot, který se u nás objevil, už v šedesátých letech se podařilo najít neznámou skladbu W. A. Mozarta,“ připomíná ředitel knihovny Tomáš Kubíček.

Většina skladeb se nicméně dochovala na území bývalého rakouského císařství, kde se také Kohautova díla nejvíce uváděla. „Za jeho života se poměrně hrál, ale od té doby je prakticky neznámý,“ podotýká Franková.

Hrál s Mozartem, pak se na něj zapomnělo

Kohaut (uváděn také jako Carolus Ignatius Augustinus Cohaut či Karel Ignác Augustin Kohout) měl po rodičích české kořeny, narodil se ale v roce 1726 ve Vídni, kde také o necelých šedesát let později zemřel. Aby se uživil, pracoval jako tajemník v císařské kanceláři, nicméně Josef II. si ho oblíbil právě jako komponistu, mimo jiné mu věnoval zlaté hodinky za kantáty, které Kohaut složil na oslavu Josefova zvolení císařem. Společně koncertoval například společně s Josephem Haydnem nebo Mozartem.

Kohauta proslavila především virtuózní hra na barokní loutnu, přestože obliba tohoto nástroje v jeho době už klesala. Brněnský koncert nazvaný Z vídeňských salonů osmnáctého století ho však představil jako autora symfonií pro smyčce. Zazněly v komorním obsazení, jak se podobná hudba prováděla v salonech či na chrámových kůrech. Program byl doplněn mimo jiné právě skladbami Haydna a Mozarta. 

Koncert zároveň představil moderní edici objevených skladeb, která vychází ve spolupráci Jany Frankové, Moravské zemské knihovny a Nakladatelství Českého rozhlasu. Šest Kohautových symfonií tak budou moci znovuobjevit a hrát i další hudebníci.