Zavolejte si. Oblékněte pyžamo. A jeďte do Londýna. Výstava představuje akce Kateřiny Šedé

Události v kultuře: Telefonní budky Kateřiny Šedé (zdroj: ČT24)

Autorka sociálně zaměřených happeningů a jedna z nejvýraznějších tváří současného českého umění Kateřina Šedá přivezla do ostravského Domu umění dvanáct replik londýnských telefonních budek. V nich prezentuje své projekty, které uspořádala v obci Bedřichovice na Brněnsku, aby její obyvatelé nežili jen vedle sebe, ale také spolu.

Na začátku vybrala obec, pro kterou se snažila vymyslet nový svátek. „S osmdesáti obyvateli Bedřichovic jsme odjeli do Londýna a jeden den u Tate Gallery jsme ten svátek strávili tím způsobem, že oni dělali to, co běžně dělají v sobotu. Každý z nich dělal něco jiného. A ukázalo se, že ta obec má potenciál, abych s ní pracovala další dobu,“ vypráví Šedá o dnes už legendárním uměleckém happeningu.

Dala si za úkol strávit s obyvateli Bedřichovic pět let. A přesvědčit je, aby svátek dodržovali i po skončení spolupráce. Na konci pětiletky plné her dokonce proměnila náves v Bedřichovicích v malý Londýn. V letech 2011 až 2015 instalovala Šedá v centru malé moravské obce řadu prvků typických pro britskou metropoli.

„Vrcholem byla proměna obce i komunity netradičním způsobem. Zpětná vazba je součástí i této instalace. Můžete si poslechnout názor obrovského spektra lidí o tom, co se tam stalo,“ vysvětluje Šedá.

Všichni se baví

Výtvarnice a galerie nechaly vyrobit 12 funkčních replik červených telefonních budek, známých z Londýna. Zájemci si v nich mohou poslechnout výpovědi lidí, kteří se akcí Kateřiny Šedé zúčastnili. „Současně si můžete volat mezi těma budkami navzájem nebo si stáhnout kód a nahrávky si odnést domů a tam si je poslouchat anebo můžete zavolat z domu do některé telefonní budky,“ popisuje Šedá.

Budky slouží nejen k telefonování, jejich součástí jsou také deníky a fotodokumentace všech akcí, které se v Bedřichovicích s Šedou konaly. „Třeba chodí všichni celý den po ulicích s medailemi nebo v pyžamech a všichni se baví. To si myslím, že je jedna z hlavních kvalit. Ta výstava má zároveň reflektovat, co takové věci dělají s tou komunitou i s jednotlivci v průběhu času,“ vysvětluje Šedá.

Instalace nazvaná Bedřichovický poledník má hlavně pozitivní vyznění. Obyvatelé Bedřichovic totiž na hry Kateřiny Šedé přistoupili a stmelilo je to. Výstava bude v Domě umění v Ostravě k vidění do 26. ledna.

Neobvyklý projekt je součástí nového cyklu výstav Zisky 2018 GVUO, v jehož rámci galerie prezentuje nákupy do svých sbírek, v tomto případě se jedná o sadu pěti autorčiných instalací.

Akce Kateřiny Šedé na pomezí umělecké tvorby a sociálního aktivismu jsou jen těžko zařaditelné. Umění jako téma ji prý nezajímá. Hledá aktivity, které mají smysl. Dnes jí volají lidé z celé republiky, kteří chtějí poradit s tím, jak proměnit místo, kde žijí.