Ve své poslední roli se Chramostová ještě objeví. Zahrála si v Zločinech Velké Prahy

Před kamerou si Vlasta Chramostová naposledy zahrála v detektivním seriálu (zdroj: ČT24)

V její poslední roli před kamerou diváci Vlastu Chramostovou ještě neviděli. Seriál Zločiny Velké Prahy, který navazuje na tradici historických detektivek, se na obrazovkách České televize objeví až v příštím roce. Ke ztvárnění epizodní postavy herečku přemluvil režisér Jaroslav Brabec, s nímž v posametových časech natáčela už několikrát.

Na place strávila Vlasta Chramostová jeden natáčecí den. Před kamery se, i když na vozíku, vrátila po osmi letech od své poslední filmové role. Tehdy ji do svého celovečerního filmového debutu Odcházení obsadil Václav Havel.

Její další přítel a také režisér Jaroslav Brabec chtěl, aby si ještě jednou prožila hereckou euforii. Zvláště když procházela těžkým obdobím – vyrovnávala se ztrátou svého manžela Stanislava Miloty, s nímž prožila více než půl století. „Vím, že i ta malá role pro ni měla význam jako velká věc, byla pro ni v tu chvíli opravdu zásadní. Opravdu si to užila,“ nepochybuje Brabec.

S Vlastou Chramostovou se poprvé potkal na konci devadesátých let při práci na snímku Kuře melancholik. Pro herečku bylo natáčení teprve druhou filmovou příležitostí po režimem vynucené umělecké odmlce. Tou první se stalo protektorátní drama Je třeba zabít Sekala v režii Vladimíra Michálka. Chramostová za něj získala Českého lva. A za Kuře melancholika o rok později dalšího.

S Brabcem celkem natočili šest snímků. Polovina z nich vznikla přímo pro ni nebo o ní. To platí o dokumentech Paralelní portrét, v němž se spolu se svým manželem Stanislavem Milotou ohlíží za svým osudem, a Divadlo vzdoru, které zachycuje fenomén bytového divadla. Pro Vlastu Chramostovou v době normalizace jediná možnost, jak být herečkou.

V televizním filmu P. F. 77 si ale mohla vyzkoušet alternativní život, kterého se jako chartistka zřekla. V příběhu o morálce a lámání charakterů totiž představuje slavnou herečku a kantorku DAMU, která stojí před rozhodnutím, zda podepsat antichartu. „Velmi dobře věděla, jak se lidé v takové mezní situaci chovají a jestli se má vnitřní přesvědčení obětovat kvůli někomu, koho milujete,“ nepochyboval prý Jaroslav Brabec, že Vlasta Chramostová je správnou volbou pro hlavní postavu. 

Zatímco svůj protiklad si chtěla zahrát hned, na poslední nabízenou roli kývla až po přemlouvání. Nakonec zvládla srpnové natáčení stejně, jako všechna předešlá. Podle režiséra bylo společné filmování dárkem nejen pro dvaadevadesátiletou herečku, ale i pro celý štáb.