Očekávej neočekávané. V Praze a Brně koncertovali Dog Eat Dog

V Praze a Brně koncertovali Dog Eat Dog (zdroj: ČT24)

Americká kapela Dog Eat Dog byla jednou z prvních, které kombinovaly tvrdou muziku s hip hopem. Aktuálním turné slaví pětadvacet let od své přelomové desky All Boro Kings. Na dva koncerty se zastavili také v Česku, k němuž mají vřelý vztah. Nejprve zahráli 5. října v pražské MeetFactory, o den později pak v brněnském klubu Fléda.

Vystoupení Dog Eat Dog se muselo obejít bez obvyklých skákání a výkopů zpěváka Johna Connora. Koncert v MeetFactory odzpíval vsedě s dlahou na noze, těsně před pražskou show se totiž zranil. Baskytarista Dave Neabore zmínil v souvislosti s frontmanovým zraněním song Expect the Unexpected, tedy „očekávej neočekávané“. „Nikdy nevíte, co se může stát. John je velmi aktivní, pořád skáče nahoru a dolů a tentokrát si přetrhnul Achillovu šlachu,“ vysvětlil.

Lidé se chtějí cítit znovu mladí

Dog Eat Dog vznikli v roce 1990 v New Jersey. Mládež po celém světě se tehdy bavila pouličním mixem muziky vzešlým z kvasu po pádu socialismu. Americká kapela ale nad ostatními vynikala díky saxofonu, když tento nástroj netradičně zapojila do hardcoreové sestavy.  

„Přišli jsme s něčím, co nikdo jiný nedělal. Na druhou stranu jsme točili videoklipy s ukázkou snowboardingu a skateboardingu a ztotožňovali se s lidmi z této kultury. Myslím, že v Evropě z toho vzešel trend,“ hodnotí po letech vliv kapely Dave Neabore. Přiznává zároveň, že při zakládání skupiny ho nenapadlo, že na scéně vydrží tak dlouho. „Po pětadvaceti letech vyprodáváme kluby v Evropě, lidé se chtějí cítit znovu mladí,“ vysvětluje si trvající zájem fanoušků.

Dog Eat Dog „žerou“ Česko

Nemálo jich má kapela i v Česku, kde Dog Eat Dog koncertují pravidelně od devadesátých let a přiznávají, že mají pro naši zemi slabost. V několika skladbách jim hostovala Marta Jandová, na evropském turné kapelu provází český saxofonista Pavel Novotný. Dave Neabore také složil titulní skladbu pro krimikomedii Teď ne, Broskvičko od amatérského filmaře z Karviné Lukáše Bulavu.

Frontmana Johna Connora, mimochodem velkého fanouška českého hokeje, zase přemluvila pražská skupina Loco Loco, aby účinkoval v jejich verzi skladby Who's The King, hitu z debutové desky All Boro Kings. Videoklip se natáčel v Praze. A v Praze také vznikla většina písní z nové desky, kterou Dog Eat Dog vydají po třinácti letech. Album prý v současné době dokončují.