Mumie, Golem i vražedkyně. Hrady a zámky se nebojí v noci rozloučit s létem

Hrady a zámky se poslední srpnový den loučí s hlavní návštěvnickou sezonou opět Hradozámeckou nocí. Do akce, která lidem zpřístupňuje památky v netradičním čase a nezvyklým způsobem, se letos přihlásilo pětadevadesát státních i soukromých objektů z celé republiky.

„Při Hradozámecké noci chceme návštěvníkům ukázat památky tak, jak je neznají, ale také jim tímto způsobem poděkovat za jejich přízeň. Do letošního jubilejního ročníku se opět zapojilo několik desítek státních i soukromých památek, připraven je bohatý program a spolu s noční atmosférou se skutečně jedná o neopakovatelný zážitek,“ zve na akci generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Centrem desátého ročníku je hrad Grabštejn v Libereckém kraji, jeden z objektů zapojených do dlouhodobého cyklu Po štopách šlechtických rodů. Rody Gallasů a Clam-Gallasů, které hrad obývaly, připomene i během Hradozámecké noci. Návštěvníky čekají kostýmované prohlídky, varhanní koncert v hradní kapli nebo ochutnávka zmrzliny připravené podle dobové receptury. Na nedaleký hrad Lemberk se zájemci mohou vydat na první Hradozámecký  den v historii projektu.  

Výběr z dalšího programu Hradozámecké noci 2019

Moravskoslezský kraj: Zámek Kunín slibuje historický fotoateliér nebo koncert barokní hudby. Na zámku Bílovec návštěvníky provede zámecké služebnictvo, prohlídka pokračuje i noční poutí do „podzámčí“ do domů bílovické vražedkyně nebo sládka.

Olomoucký kraj: Z pohádky do pohádky vede večerní trasa v Náměšti na Hané, inspirovaná Korunním princem nebo Princeznou ze mlejna. Na hradě Bouzov se ponoří do historie prostřednictvím výstavy velkoformátových fotografií.

Jihomoravský kraj: Na zámku Miroslav vede strašidelná stezka napříč pověstmi, program Oživlý zámek zase přivolá z minulosti historické postavy. V Jurkovičově vile otevírají speciální „tetovací salon“ inspirovaný mozaikou s drakem ve štítu budovy. 

Kraj Vysočina: Na hradě Orlík se mohou návštěvníci přidat k divadelnímu příběhu a pátrat po Golemovi. Hrad Robštejn láká na zajímavosti o dobovém stravování. 

Pardubický kraj: Zámek Litomyšl věnuje program renesanci, například na výstavě šatů Vivat Grácie!, těšit se návštěvníci mohou i na ukázky dobových tanců. Na prohlídku se lze vydat i do kladrubského hřebčína.

Královéhradecký kraj: Zámek Humprecht v literárně-hudebním pořadu odvypráví příběh někdejší ženy stavebníka této památky.  Klášter Broumov slibuje noční dobrodružství „za tajemstvím Turínského plátna“.

Ústecký kraj: Na hradě Házmburku noční atmosféru umocní osvětlení hradu a také táborák. V kostele Nanebevzetí Panny Marie lidé potkají při kostýmovaných prohlídkách různé panovníky.  

Liberecký kraj: Kromě už zmíněného Grabštejna a Lemberka se lze vydat i například na Hrubý Rohozec, kde noční prohlídky odkrývají tajemství zámecké mumie.

Karlovarský kraj: Zámek Kynžvart přiblíží atmosféru, při níž se kdysi bavila šlechta. Na program v tomto kraji zve ještě zámek Valeč.

Hradozámecká noc na zámku Kynžvart
Zdroj: NPÚ

Plzeňský kraj: Na Tachovském zámku se návštěvníci vrátí o dvě století zpátky spolu se členy knížecího rodu Windischgrätzů, při prohlídce prý poznají také různé podoby lásky. Na hradě Švihov chystají filmové projekce dokumentů o hradech.

Jihočeský kraj: V Hluboké nad Vltavou se u příležitosti Hradozámecké noci vrátí po osmdesáti letech na zámek schwarzenberská granátnická garda. Prohlídka také prozradí zajímavosti o sportovních aktivitách a koníčcích posledních šlechtických majitelů. Na hradě Zvíkov budou lidé svědky šermířského souboje nebo mohou zajít na inscenaci Zvíkovský rarášek.

Středočeský kraj: Na hradě Šternberk zve na návštěvu hraběnka Terezie, která prozradí více o životě šlechtičny v rakouské monarchii devatenáctého století. Ve Zruči nad Sázavou připravili pohádkové prohlídky a promítání, tvrz Vyšehořovice zase oživí rockový koncert a ohňová show.

Praha: K procházce zve Valdštejnská zahrada i zahrady pod Pražským hradem. Usedlost Slovanka láká na venkovní atmosféru ve svitu loučí a svíček. Chvalský zámek o Hradozámecké noci otevírá výstavu inspirovanou večerníčkem Chaloupka na vršku.