Letní Letná začala závratnou podívanou. Provazochodkyně přešla nad Vltavou

Pražskou Letnou znovu zaplnily cirkusové stany, akrobati a soubory z několika kontinentů. Začala tam tradiční oslava největšího festivalu nového cirkusu a divadla v Česku Letní Letná. Hned ve středu v podvečer nabídla něco, co Praha ještě nezažila – francouzská provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongongaová přešla z jednoho břehu Vltavy na druhý na 350 metrů dlouhém lanu ve výšce 35 metrů.

Slavná provazochodkyně si svůj přechod nad Vltavou vyzkoušela už v úterý v podvečer. Ve středu pak svým velkým číslem, kdy bez jištění překonala 350 metrů dlouhý prostor od Dvořákova nábřeží do Letenských sadů, zahájila 16. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla. Symbolicky tak přivedla diváky z centra Prahy na Letnou.

Sledujte záznam středečního vystoupení:

Provazochodkyně přešla nad Vltavou (zdroj: ČT24)

Provazochodkyně ze souboru Cie Basinga se českému publiku představila již před šesti lety, kdy při festivalu vystoupala na vrchol šapitó. Tentokrát se prošla po ocelovém laně širokém šestnáct milimetrů, balanc jí pomáhala držet osmikilová tyč. 

Bongongaová už má za sebou několik zranění, nikdy se jí ale nestaly při představení, jen při tréninku nových prvků. „Nejdu totiž nadoraz. Každý má někde svých sto procent a já jdu přibližně na padesát i méně – podle toho, jak se cítím,“ prozradila.

Události v kultuře: Provazochodkyně přešla nad Vltavou (zdroj: ČT24)

Správnou techniku provazochodectví ji učil Rudy Omankowski, akrobat z cirkusové rodiny, která položila tomuto žánru základy. Jeho otec radil Philippu Petitovi, muži, který před pětačtyřiceti lety přešel bez jištění mezi newyorskými dvojčaty. To nejdůležitější je za každých okolností držet tyč. „Balancírka se nesmí pustit. Tatínek vždycky říkal: tady jsou lidi, co platili. A ti neplatili proto, abys je zabil,“ zdůraznil Omankowski.

Diváci si mohou chůzi na laně s tyčí zkusit během festivalu sami. Za hodinu se člověk naučí základní způsob chůze, řekla akrobatka skupiny Cirqueon Kateřina Klusáková. A přidala radu: „Pomáhá soustředění. Je to spíš taková meditace, soustředění na to, co teď dělá tělo a tyč.“

Letní Letná v šapitó i na ČT art

Přímo na Letné pak zahájení festivalu pokračovalo několika představeními pod širým nebem. Akrobatickou show volně inspirovanou šamanismem a mystikou představí uskupení Blackout paradox, nové pouliční představení Cink The Universe ukáže dvojice mladých performerů, Zuzana Drábová a Jan Jirák, ve festivalovém baru zahraje argentinsko-španělská kapela La Orquesta Informal.

Pozvánka na festival Letní Letná (zdroj: ČT24)

Na Letnou se letos opět vrátí oblíbení kanadští vousáči z Cirque Alfonse s novinkou Tabarnak. Trojice akrobatů ze souboru Théâtre d'Un Jour v roce 2011 oslovila publikum ladnými piruetami a salty i zdánlivě nekonečnými lidskými pyramidami. Ve své novince s názvem Strach - A Fear song si ke spolupráci přizvali také sopranistku Julii Calbeteovou.

Premiéru nového představení Hrdinové uvede český soubor Losers Cirque Company. Do inscenace, která sleduje člověka po autonehodě, se zapojil i známý mim Radim Vizváry. „Zkoumáme svět člověka, když je v bezvědomí, když je v anestezii, co se s ním asi může dít,“ říká Vizváry.

Cirk La Putyka dorazí na Letnou s novinkou Isole, která návštěvníky pozve na místo plné radosti a hravosti, překypující rozmanitou hudbou v různých podobách. Holektiv představí příběh první české pilotky s názvem Božena a VOSTO5 pro změnu vzdá hold lyžařům Hančovi a Vrbatovi v loutkohereckém představení Slzy ošlehaných mužů.

Festival nového cirkusu potrvá na Letné až do začátku září. Jedno ze závěrečných představení si mohou vychutnat nejen diváci v šapitó, ale také ti u televizních obrazovek. Prvního září nabídne ČT art živý přenos představení Kolaps souboru Losers Cirque Company.