„Snášel příkoří, stejně jako ty.“ Před Nabarveným ptáčetem vyletěl trailer

Trailer: Nabarvené ptáče (zdroj: Silver Screen)

Židovský chlapec se kdesi ve východní Evropě ukrývá během druhé světové války. Krutost, s níž se setkává, přesvědčivě vylíčil v polovině šedesátých let ve své knize Jerzy Kosiński, režisér Václav Marhoul ji přinesl i do filmové adaptace bestselleru. Nabarvené ptáče se nyní představuje v traileru, ve světové premiéře promítne snímek filmový festival v Benátkách, do jehož hlavní soutěže se film českého tvůrce dostal po pětadvaceti letech. Od 12. září ho uvedou česká kina.

Ve své prvotině Kosiński zpracoval své vlastní zkušenosti a traumata, kvůli židovskému původu se musel během druhé světové války skrývat na polském venkově. Stejně jako hrdina Nabarveného ptáčete, který je bez ohledu na dětskou nevinnost vystaven nepřátelskému světu, v němž platí jen místní pravidla a předsudky. Setkává se jen se strachem, opovržením a krutostí. Syrový příběh po vydání v roce 1965 vyvolal kontroverze, ale také velký ohlas.

Zfilmování se kniha dočkala až o více než půlstoletí později. Marhoul pro získání práv podle svých slov „vyvinul veškeré úsilí a um“. Svůj třetí celovečerní snímek připravoval podle vlastního scénáře před více než deseti lety. První klapka před kamerou Vladimíra Smutného padla na jaře roku 2017.

Představitele hlavní role našel Marhoul v českém chlapci Petru Kotlárovi, pro něhož bylo psychicky náročné ztvárnění postavy první zkušeností s filmem. Drama se natáčelo chronologicky, aby se malý herec lépe vžil do vývoje příběhu.

Režisérovi se podařilo pro drama, natáčené v koprodukci Česka, Slovenska a Ukrajiny, získat i známé zahraniční herce, například Američana Harveyho Keitela či Švéda Stellana Skarsgårda. Z českých herců se na plátně objeví Jitka Čvančarová nebo Radim Fiala. Nabarvené ptáče vzniklo v koprodukci České televize.