Corpus delicti, nebo jenom zrezlý kvér? Zbraň, kterou se měl zabít van Gogh, vydražili za miliony

Kupec zaplatil čtyři miliony za revolver, kterým se měl zastřelit malíř van Gogh (zdroj: ČT24)

V přepočtu za více než čtyři miliony korun se ve středu vydražil v pařížské aukční síni Drouot revolver, kterým se s největší pravděpodobností zastřelil malíř Vincent van Gogh. Nový majitel cenné historické památky zůstal v anonymitě.

Vydražený revolver je Lefaucheux, což byl v devatenáctém století nejběžnější typ této zbraně, prodaný exemplář má ale přesto nesmírnou historickou hodnotu. Konkrétně tímto revolverem se totiž zřejmě v roce 1890 v uvers-sur-Oise patrně zranil v depresích se zmítající Vincent van Gogh.

Zbraň si vypůjčil od hostinského a došel s ní na pole, kde maloval. Po ráně ale ztratil vědomí a omdlel. Když se probral, vrátil se prý sám zpět do pronajatého pokoje. 

„Revolver byl nalezen až někdy kolem roku 1960 v místech, kde se malíř postřelil. V polích ho našel zemědělec a odevzdal ho (současnému) majiteli hostince, v němž van Gogh bydlel a kde dva dny po zranění zemřel,“ doplnil komisař aukce Gregoire Veyref.

Revolver s uměleckou hodnotou

Revolver visel dlouhá léta vystavený v hostinci. V roce 2016 si ho vypůjčilo Van Goghovo muzeum v Amsterdamu. Po skončení výstavy ho chtělo koupit do svých sbírek, majitel se ale nakonec rozhodl pro dražbu.

„Tato zbraň má nejen mimořádnou historickou, ale také uměleckou hodnotu. Vzhledem k okolnostem je to důležitý předmět i z pohledu historie umění,“ nepochybuje Veyref. Navíc obvyklou součástí uměleckých aukcí takové předměty nebývají.

Autoportrét Vincenta van Gogha
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Proto – ač součástí aukce byla téměř stovka obrazů od takových umělců, jako byli Renoir, Pissaro či Dufy – největší pozornost se soustředila na zmíněný revolver. Vyvolávací cena začínala na čtyřiceti tisících euro, nakonec se zastavila na částce 130 tisíc. Spolu s daní a poplatky pro aukční síň činí konečná cena zrezivělého revolveru v přepočtu zhruba 4,16 milionu korun. 

„Nemáme žádné otisky prstů“

Navzdory tomu, že nikdy nebude existovat stoprocentní jistota, že si právě touto zbraní vzal malíř život. „Nemáme žádné otisky prstů, dokonce ani číslo série, ale na základě známých faktů a ověřitelných svědectví existuje dostatek přesvědčivých důkazů, že právě tuto zbraň van Gogh použil,“ ujišťuje historik Alain Rohan. 

Během života prodal van Gogh jediný obraz, posmrtně však jeho věhlas stoupal závratnou rychlostí. Mimořádný zájem o zbraň, která ukončila jeho tvorbu a život, může být proto považován za jistou ironii. Zajímavostí je i to, že vítěznou nabídku přijal telefonicky asistent jménem Theo – stejně se jmenoval Vincentův mladší bratr, na jehož radu malíř do jižní Francie odjel, aby se zde léčil z depresí.