Jak vypadá láska s úzkostnou poruchou? Tanec Praha uvedl představení OCD Love

Izraelští tanečníci vyprávěli svými těly o duševní poruše (zdroj: ČT24)

Jaké je prožívat lásku s obsedantně-kompulzivní poruchou? Téma pro izraelskou choreografku Sharon Eyalovou a proslulou taneční skupinu L-E-V dance company z Tel Avivu. Představení nazvané OCD Love, které je jednou z hlavních událostí probíhajícího festivalu Tanec Praha, se konalo v pražském Hudebním divadle Karlín.

Obsedantně-kompulzivní porucha (OCD) je druh úzkostné poruchy. Člověka, který poruchou trpí, trápí nepříjemné myšlenky a úlevu od nich nalézá tak, že opakovaně provádí určitou činnost. Šest tanečníků ze skupiny L-E-V Dance Company se na scéně pohybem svých těl pokusilo zpřítomnit nejniternější pocity bolesti a neklidu.

Představení současně umožňuje českým divákům poznat styl Sharon Eyalové. „Její pohybový výraz je jiný, osobitý. Máte pocit, že ti lidi nemají klouby, jsou úplně z jiného světa,“ říká ředitelka festivalu Tanec Praha Yvona Kreuzmannová. Výkon tanečníků dokreslily pulzující beaty DJ Oriho Lichtika, jednoho z průkopníků izraelské techno scény.

Obsedantně-kompulzivní poezie

Sharon Eyalová, bývalá členka slavného souboru Batsheva Dance Company, a Gai Behar se ztotožnili s textem Neila Hilborna OCD (Obsessive-Compulsive Disorder) a proměnili jej v působivou taneční báseň. Neil Hilborn je americký básník, který sám poruchou trpí a věnuje se slam poetry. Před několika lety obletělo internet jeho video, ve kterém svébytným přednesem publikum s projevy choroby seznamuje.

Sharon Eyalová pochází z Jeruzaléma. Mezi lety 1990 až 2012 působila v souboru Batsheva Dance Company nejprve jako tanečnice, později jako choreografka a umělecká ředitelka. S produkčním Gaiem Beharem poprvé spolupracovala v roce 2005 na díle Bertolina a postupem času se z nich stalo přední duo na poli současného tance.

Jejich spolupráce kulminovala v roce 2013 vznikem vlastního souboru L-E-V, v němž tvoří společně s DJ Ori Lichtikem a tanečníky. Jejich díla sklízí úspěch po celém světě a získala mnohá ocenění.

„Sharon Eyalová je fenomén. Trvalo nám dost dlouho, než jsme ji dokázali do Prahy dostat,“ upozorňuje Yvona Kreuzmannová. Jednatřicátý ročník festivalu Tanec Praha potrvá v hlavním městě do 22. června.