Poslechněte si open air koncert: (Nejen) Harry Potter a Česká filharmonie

Záznam: Open air koncert České filharmonie 2019 (zdroj: ČT24)

Na Hradčanském náměstí v Praze se ve středu večer již posedmé uskutečnil Open air koncert České filharmonie, kterým se první český orchestr loučil s uplynulou sezonou. Na programu byla filmová hudba a také jazz. Vedle České filharmonie pod taktovkou amerického dirigenta Keithe Lockharta se představila houslistka Olga Šroubková a trio Time for Three. Vstup byl tradičně zdarma, koncert přenášela živě také ČT art.

V programu mimo jiné zazněla hudba Johna Williamse z filmů s Indiana Jonesem, ze Star Wars nebo Harryho Pottera. Houslistka Olga Šroubková zahrála slavné sólo z filmu Šumař na střeše skladatele Jerryho Bocka a přidala i téma Johna Williamse ze Schindlerova seznamu.

Návštěvníci koncertu dále uslyšeli i slavné Blue Rondo a la Turk od jazzového pianisty a skladatele Davea Brubecka v aranžmá jeho syna Chrise Brubecka, v jehož skladbě Travels in Time for Three přišlo Českou filharmonii posílit smyčcové trio Time for Three. Večerem diváky provedl generální ředitel filharmonie David Mareček.

Na památku Jiřího Bělohlávka

„Rozhodli jsme se koncert pod širým nebem věnovat památce Jiřího Bělohlávka, protože to je tradice, kterou založil,“ uvedl Mareček. Během večera byla také udělena nová cena spojená se jménem zesnulého šéfdirigenta filharmonie. Ocenění pro umělce do třiceti let převzala hornistka Kateřina Javůrková.

Partnerem open air koncertu je organizace Člověk v tísni, která již víc než 25 let pomáhá doma i ve světě. Staví školy v Africe, buduje zdroje pitné vody a zdravotní střediska. Pomáhá také obětem válečných konfliktů a hájí lidská práva.

Česká filharmonie uzavře sezonu koncertem pod širým nebem už posedmé. Napoprvé s ní před šesti lety na zcela zaplněném Staroměstském náměstí v Praze vystoupil i americký zpěvák a dirigent Bobby McFerrin. V loňském roce na koncert na Hradčanské náměstí podle odhadu policie dorazilo přes pět tisíc posluchačů.

V Praze se koná sedmý Open air koncert České filharmonie (zdroj: ČT24)

Filharmonie dodržuje při přípravě koncertů pod širým nebem pravidlo, kdy jeden rok volí spíše tradiční program s členy filharmonie v roli sólistů nebo mladými talentovanými hudebníky a další rok nabízí jazzovější repertoár.

Zahajovací koncert 124. sezony České filharmonie se uskuteční 4. září v Rudolfinu. Pod vedením šéfdirigenta a hudebního ředitele Semjona Byčkova filharmonie provede díla Bedřicha Smetany, Petra Iljiče Čajkovského a Dmitrije Šostakoviče.