Filmová upoutávka týdne: Stehlík se uhnízdí v kinech. Knižní bestseller získal Elgorta i Kidmanovou

Román Stehlík od Donny Tarttové se dočkal zfilmování. Kniha, která se řadí mezi výrazné zástupce současné americké prózy, přilákala řadu známých herců a hereček. V hlavní roli se představí pětadvacetiletý Ansel Elgort, vedle něj se ale objeví i Nicole Kidmanová nebo Jeffrey Wright. V jedné z rolí diváci poznají také Finna Wolfharda, který se podílel na populárním seriálu Stranger Things nebo hororu To.

Objemný román Stehlík (čtenáři se musí pročíst 750 stranami) napsala americká autorka Donna Tarttová jako svou třetí knihu. Se psaním si přitom dává načas. První dílo pojmenované Tajná historie publikovala v roce 1992, druhá kniha Malý kamarád šla do prodeje o deset let později a Stehlík vyšel až v roce 2013. Setkal se ale s dosud největším úspěchem. Byl nejen bestsellerem číslo jedna v USA, Německu, Nizozemsku či ve skandinávských zemích, ale spisovatelce také vynesl Pulitzerovu cenu za rok 2014. Jako první se také dočkal filmové adaptace.

Zaměřuje se na život Theodora Deckera, který je poznamenán traumatickou událostí z dětství. Matka mu zemřela během teroristického útoku v muzeu, kde spolu byli na výstavě. Jistou připomínkou tehdejší události je obraz nazvaný Stehlík od holandského mistra, dílo nevyčíslitelné ceny, za kterým se byli v muzeu podívat a který Theodor z tehdejšího místa tragédie zcizil. Ovšem vliv na mladíka mají i různí lidé, které potkává později, když dospívá, a tak se Theodorův osud propojuje nejen se světem umění, ale i zločinu.

Režie připadla irskému rodákovi Johnu Crowleymu. „Na využití obrazu jsme měli práva od nizozemského muzea Mauritshuis, kde je vystaven. Byli neuvěřitelně nápomocní. Samozřejmě jsme nemohli použít při natáčení samotný originál. Vycházeli jsme z 3D skenu, který se dělal už před nějakou dobou. Náš designér a výtvarný tým dosáhli neuvěřitelné úrovně detailu. Jde o to, že obraz má velkou sílu, když ho vidíte,“ popsal Crowley přípravu pro filmový magazín Empire. Podobně museli vybudovat repliku newyorského Metropolitního muzea, aby mohli co nejlépe zachytit destrukci vyvolanou útokem.

Režisérovi Crowleymu dosud přinesl poměrný výrazný úspěch jeho poslední počin – romantické drama Brooklyn zasazené do padesátých let minulého století, v němž se dívka ztvárněná Saoirse Ronanovou vydává z rodného, ekonomicky strádajícího Irska do Ameriky za lepším životem, ale kvůli poutu ke své domovině se neustále ocitá mezi dvěma světy. Film si vysloužil oscarovou nominaci na nejlepší film. A s Crowleyho nejnovějším projektem spojuje Brooklyn to, že jde v obou případech o knižní adaptaci.

Ansel Elgort ve filmu Stehlík
Zdroj: Warner Bros.

Dva herci jedné postavy

Jelikož vyprávění Stehlíka zachycuje de facto dvě rozdílné časové roviny, musela produkce do role Theodora sehnat hned dva herce. Thea, který byl svědkem útoku, ztvárnil Oakes Fegley, mladičký herec, který už představil svůj talent v disneyovském filmu Můj kamarád drak i mysteriózním dramatu Okouzlení Todda Haynese.

Oakes Fegley (vlevo) ve filmu Stehlík
Zdroj: Warner Bros.

Ještě výraznější tvář získala starší verze Theodora, kterého hraje Ansel Elgort. Pro amerického herce byl zlomový rok 2014, kdy de facto odstartovala jeho kariéra, a to hned ve třech výrazných snímcích – měl hlavní roli v komerčně úspěšné romantice Hvězdy nám nepřály, objevil se v dramatu Jasona Reitmana Muži, ženy a děti a vedlejší roli sehnal ve startující sci-fi sérii Divergence. Do svého zatím posledního snímku si ho vybral i Edgar Wright – v muzikálovém krimi Baby Driver se chopil ústřední role schopného řidiče se zálibou v hudbě.

Režisér Stehlíka podotýká, že nechtěl, aby Fegley a Elgort od sebe v hereckém pojetí postavy opisovali. „Nějací jste, když je vám třináct let, jiní ve dvaceti pěti. Za tu dobu se vám stane spousta věcí v životě. Nechtěl jsem, aby své výkony zakládali na nějakých společných povrchních ticích,“ poznamenal Crowley.

S výsledkem se diváci seznámí na podzim. Premiéra v českých kinech je naplánována na 10. října.