Od neděle probíhá festival Khamoro, letos láká i na balkánskou dechovku Fanfare Ciocarlia

Večerním koncertem začíná v neděli v Praze 21. ročník festivalu romské kultury Khamoro, který potrvá celý týden. Hlavní letošní hvězdou je balkánská dechovka Fanfare Ciocarlia z Rumunska, která vystoupí v pátek a v sobotu. Vedle tradiční romské muziky nabídne týdenní festival i jazzovou hudbu, divadelní představení či výstavy. V pátek pak projde centrem města tradiční průvod účinkujících v kostýmech.

Podle pořadatelů z organizace Slovo 21 představuje Khamoro největší romský festival na světě. V neděli ho v Kasárnách Karlín zahájí koncert, na kterém vystoupí domácí kapely Gipsy Suno a Lače Manuša spolu se slovenskou romskou skupinou Igor Kmeťo & Band. Vstup na koncerty je zdarma.

V pondělí a úterý se konají jazzové koncerty. Středeční večer vyplní divadelní představení. Ve čtvrtek a v pátek pak vystoupí soubory, které hrají tradiční muziku. Přehlídka vyvrcholí v sobotu večer galakoncertem. Bližší informace o programu jsou na stránkách ww.khamoro.cz.

Hlavní hvězdou letošní přehlídky bude rumunská dechovka Fanfare Ciocarlia, což jsou muzikanti pocházející z jedné rumunské vesnice. V roce 1996 je však objevil německý hudební nadšenec a v krátké době si kapela získala fanoušky po celé Evropě, ale i v Americe či Austrálii. Celkem už natočili deset alb a na Khamoru vystoupí s dalšími formacemi na dvou společných koncertech.

Na festivalu nebude chybět ani tradiční průvod účinkujících centrem hlavního města, který se uskuteční v pátek. Jeho účastníci vyrazí v poledne za zvuků romské hudby z Václavského náměstí na Staroměstské náměstí.