Malá města a obce skrývají perly současné architektury, ukazuje nový průvodce

Kvalitní moderní architektura není jen doménou velkých měst. Unikátní stavby zdobí i menší města a obce. Dokazuje to nová kniha Michaely Hečkové a Matěje Chabery. Jejich průvodce nese prostý název 20 000 podle maximálního počtu obyvatel sídel, ve kterých se originální perly současné architektury nacházejí.

Publikace představuje portréty 20 míst ve 20 městech a obcích, které svým počtem obyvatel nepřesahují 20 tisíc obyvatel a za kterými stojí 20 předních architektonických studií mnohdy v autorské dvojici se zadavatelem, vedením obce nebo provozovatelem.

Průvodce představuje mimo jiné hřbitov v Dolních Břežanech, obchod s potravinami v Trojanovicích, kostel v Sazovicích, sportovní halu Na Chrupavce v Líbeznicích, humpoleckou galerii 8smička, lounský prvorepublikový salonek nebo novolhotskou stromovou kapli.

Hybatelé architektury

Kniha představuje nejen architekty, ale také osobnosti, které se za kvalitní architekturu často zasazují v první řadě. „Moje asi nejoblíbenější část té knihy jsou rozhovory s těmi, kterým říkám hybatelé architektury,“ upozorňuje Michaela Hečková. Patří mezi ně zadavatelé, investoři, provozovatelé, vedení obcí nebo místní kulturní organizátoři.

„Architektura by se měla dostat i do tak banálních prostorů, jako je obchod. Proč bychom za pěknou architekturou měli někam jezdit? Je lepší v ní přece žít,“ cituje kniha třeba starostu obce Trojanovice Jiřího Novotného.

Obrazovou podobu dal knize nositel ocenění Czech Grand Design Matěj Chabera. Stavby nefotil hned po jejich dokončení, ale poměrně netradičně až ve chvíli, kdy začaly fungovat.

„Naší snahou bylo udělat ty fotky za reálného provozu a nějak moc je nepřikrášlovat. Takže jsou to vlastně autentické záznamy, ale pořád udělané z pohledu, jak se fotí architektura,“ popisuje Matěj Chabera.

Knihu 20 000 tvůrci vytvořili tak, aby nejen zdokumentovali stav obcí, ale současně také inspirovali k cestování. Doufají tak, že poslouží nadšeným turistům i vedení českých měst.

I malá města a obce skrývají perly současné architektury (zdroj: ČT24)