Milan Uhde nevykládá Bibli doslova. Jeho Marie se rozhoduje, zda chce být matkou

Husa na provázku uvede představení Mariina volba (zdroj: ČT24)

Novou inscenaci od autorského dua Milan Uhde a Miloš Štědroň uvede v páteční premiéře brněnské Divadlo Husa na provázku. Hra Mariina volba ztvárňuje známý evangelijní příběh převedený do moderní doby. V hlavní roli se představí Simona Zmrzlá, v současnosti nominovaná na Českého lva za svůj výkon ve filmu Hastrman.

Mariina volba je podle autora hrou o strachu, ale ještě spíše o naději, lásce a neobyčejné statečnosti. Marie je v ní zobrazena jako odvážná mladá matka, která se musí rozhodnout, zda chce do světa, kterému vládne krutost a strach, přivést syna a nést za to všechny důsledky.

Uhde nezastírá, že hru lze považovat za politickou. „Je to příběh o rozhodování, a v tom smyslu je také politický. Zasazuje Marii a její záležitosti do soudobého politického a mocenského světa,“ uvádí dramatik. Přestože hru vůči biblickému příběhu nepovažuje za nijak podvratnou, připouští, že pro někoho může být kontroverzní.

Marie jako moderní žena

„Nebude to lehké pro ty, kteří vykládají Písmo doslova a vše tak, jak to leží a běží. Zatímco biblická Marie je ztělesněním poslušnosti, moje Marie je moderní žena, která věří v Boha, ale její rozhodování je rozhodování moderního svobodného člověka,“ popisuje Uhde.

Přestože Uhde hru dopsal už před dvěma lety, premiéry se dočkala až nyní. Důvodem bylo nesnadné jevištní zpracování. Jak tvůrci přiznávají, měnilo a škrtalo se hodně. „Text doznal podstatných změn, některé motivy nabyly na důležitosti, jiné naopak vypadly,“ říká dramaturgyně Eva Petláková.

Nejnáročnější úkol čekal na režiséra Juraje Nvotu. Hra byla totiž napsána v oktosylabu neboli osmislabičném rýmovaném verši ve stylu barokních textů. „Oktosylabus a celé veršování vyžaduje zcela jiný přístup k textu, než na který jsme normálně zvyklí. V podstatě jsme hledali způsob, jak to hrát, a musím přiznat, že v úvodu jsem s inscenací hodně zápasil,“ přiznal Nvota.

Velkou výzvou je podle něho zhuštěnost verše. „Během dvou řádků se odehraje pointa, ale my za ten čas nedokážeme ani přejít jeviště, natož rozvinout jakoukoli akci,“ doplnil Nvota.

V roli Marie se představí herečka Simona Zmrzlá, která je v současnosti nominována na cenu Český lev za výkon ve filmu Hastrman. V dalších rolích se objeví Milan Holenda, Mirek Sýkora, Dominik Teleky, Vladimír Hauser, Nicole Maláčová, Tomáš Žilinský nebo Jan Mansfeld.

Hudba Miloše Štědroně

Zásadní složkou inscenace Mariina volba je také hudba brněnského skladatele Miloše Štědroně, který s Uhdem už léta tvoří autorskou dvojici. „Postavil jsem přítele Štědroně do nesnadné úlohy, aby zhudebňoval úryvky z Písně písní. Být originální je těžké, ale myslím, že Miloš Štědroň tu úlohu dobře zvládl,“ říká Milan Uhde.

„Nemohl jsem jít tou cestou nějaké neorenesanční nebo neobarokní hudby, tak jsem volil kombinaci folku či klezmeru,“ popisuje svoje pojetí Miloš Štědroň. Oba tvůrci mají za sebou už víc než desítku společných hudebních inscenací a muzikálů. Úzce spolupracovali i s Husou na provázku. Právě tam vznikl jejich legendární muzikál Balada pro banditu.

Návrat Uhdeho se Štědroněm do Husy na provázku navazuje na loňskou jubilejní padesátou sezonu divadla. Spoluprací s klíčovými autory chce nynější tým brněnské scény vyjádřit úctu výrazným tvůrcům, kteří tam v minulých desítkách let působili.