Experience? Profík Timberlake přivezl vražedně dobrou show

Praha - Pamatujete na naondulovaného blonďáčka s náušnicí v uchu, který se ve vytahaných kalhotách proháněl po pódiu vedle kolegů z boybandu 'N Sync? Tak na něj zase rychle zapomeňte, naštěstí už totiž neexistuje. Místo něj přijel do Prahy poprvé (a prý rozhodně ne naposled) Justin Timberlake - skladatel, muzikant, tanečník a zpěvák. V O2 areně představil bezchybnou víc než dvouhodinovou show The 20/20 Experience World Tour, čímž si prozatím uzmul titul nejlepšího koncertu letošního roku, a ukázal, proč by si pro něj jeho fanoušci klidně vyškubali všechny vlasy.

Timberlake? To je ten gay, na kterého pořádní chlapi nechodí? Tohle občas zaznívá od odpůrců, již si ještě nestačili všimnout, že JT tak trochu hudebně „vyrostl“. Na svém posledním dvojalbu The 20/20 Experience nahodil oblek, uhladil vlasy, naladil retro i neo soul a posadil všechny kritiky na zadek. Naštípaná hala na Českomoravské dopadla podobně, rodák z Tennessee jim nedal na vybranou.

Těžko říct, kdo větší by ještě musel do Prahy přijet, aby se mu podařilo rozhýbat české publikum dřív než po polovině koncertu. Ačkoliv se v aréně vyskytovaly hloučky, které „pařily“ už od úvodní Pusher Love Girl, kamenné sfingy bohužel převažovaly. Zpěvák byl k tuzemským fandům až příliš milostivý - chválil je, neúnavně povzbuzoval, z tváře mu nezmizel úsměv a z jeho pohody ho nevykolejilo vůbec nic. Timberlake je zkrátka profík až do posledního knoflíčku na saku.

Suit and tie, black and white. Timberlake sladil svoji show do decentních barev. Tanečníci, kapela i doprovodné vokály se vyhnuli křiklavým cirkusovým kostýmům a vsadili na černou. Stage obklopily obří „vosí úly“, které předvedly světelnou exhibici zejména ve druhé části koncertu s lasery. Třiatřicetiletý sympaťák ale nepotřeboval už nic dalšího než svoje charisma a šarm. Hudba mu proudí všemi žilami, což ventiloval vynikajícími tanečními mini choreografiemi, které vzbuzovaly výbuchy hysterie.

Justin zalovil až na dně své diskografie a celkově přehrál téměř třicet skladeb. Cry Me A River zakončilo úderné kytarové sólo, What Goes Around Comes Around předělal do povedné akustické verze a při Let The Groove Get In se na části pódia přenesl přes polovinu arény, kde si pak potřásal rukou s lidmi v davu, zatímco zbytek nasupěně zelenal závistí. 

Z celého večera byl (v dobrém slova smyslu) cítit perfekcionismus. Ačkoliv má Timberlake určitě spoustu věcí naučených, působil jako bezstarostný a uvolněný chlápek v bílých teniskách, který vše dělá impulzivně a z čiré radosti. Stačil mu jediný odzbrojující úsměv, jediná melodie či pohyb, aby měl Prahu na lopatkách. Nemá problém s covery Elvise Presleyho nebo Michaela Jacksona, hraje na klavír i kytaru a není mu cizí ani improvizace. Jen těžko se věří, že by JTmu něco nešlo.

„I still run this b*tch!“ nadhodil při SexyBack a měl pravdu. Po scéně lítal zběsile jak Mick Jagger, mrknutí očka sem i tam, a dokonce omluva za to, že z něj na první řady stříká pot. „Ale no tak,“ reagoval záměrně komediantsky skromně na hurónský potlesk, čímž si vysloužil o to větší salvu. Pěvecky ani jednou nepochybil, a když zpíval o tom, že není nic špatného se do něj zamilovat, všechny dámy po sobě potutelně pokukovaly.

Po závěrečné Mirrors se tisíce lidí odebraly v deliriu domů. Fandové dostali to, co si zaplatili: bezchybný koncert, strhující show, profi přístup, ale i bezprostřednost a lidskost. Timberlake se na jejich piedestalu drží sebejistě a naprostým právem.

Setlist

Part 1: Pusher Love Girl, (snippet) Gimme What I Don´t Know, Rock Your Body, FutureSex/LoveSound, Like I Love You, My Love, TKO, Summer Love, LoveStoned, Until The End Of Time, Holy Grail (Jay-Z cover), Cry Me A River. Part 2: Only When I Walk Away, Drink You Away, Tunnel Vision, Seňorita, Let The Groove Get In, Heartbreak Hotel (Elvis Presley cover), Not A Bad Thing, Human Nature (Michael Jackson cover), What Goes Around Comes Around, Take Back The Night, Jungle Boogie (Kool And The Gang Cover), Murder, Poison (Bell Biv DeVoe cover), Suit And Tie, Sexy Back, Mirrors

Cesta Justina Timberlakea ke slávě (zdroj: ČT24)