Národní divadlo znovu otevře Státní operu. V příští sezoně chystá Idiota i Lolitu

Jiří Burian představuje plány Národního divadla (zdroj: ČT24)

Král Oidipús, Dostojevského Idiot, Švanda dudák, Lolita nebo Oběd u Wittgensteina. Národní divadlo v Praze pro příští sezonu nachystalo hned dvě desítky premiér. Po generální rekonstrukci se navíc v lednu 2020 znovu otevře Státní opera. Vedení první scény dále oznámilo, že prodloužilo Danielu Špinarovi mandát uměleckého šéfa činohry. Soubor divadla pak posílí herečka Zuzana Stivínová.

„Po strašně dlouhé době se v historické budově objeví Sofoklův Král Oidipús, ve Stavovském divadle Dostojevského Idiot nebo Oběd u Wittgensteina se Zuzanou Stivínovou, která se vrací do činohry Národního divadla,“ vybírá z programu ředitel divadla Jan Burian.

Činohra Národního divadla připravuje pro novou sezonu celkem sedm premiér. Půjde o pátou sezonu jejího uměleckého šéfa Daniela Špinara, kterému současně ředitel Burian prodloužil smlouvu o další tři roky. 

Od klasiky k současnosti

Úvod sezony v září tradičně zahájí festival Pražské křižovatky, kam letos přijedou se svými inscenacemi například Susanne Kennedyová nebo Gisele Viennová. Sofoklovo drama Král Oidipús, které bude uvedeno v prosinci, pojednává o tom, že před osudem nelze uniknout. Zároveň ale vypráví příběh o pátrání po minulosti, o odvaze ji plně nahlédnout a vyvodit z ní důsledky. Vše prozkoumá režisér Jan Frič.

Ve Stavovském divadle pak tým činohry chystá tři odlišné inscenace. Jako první uvede v listopadu hru rakouského dramatika Thomase Bernharda Oběd u Wittgensteina ve Špinarově režii. Hra se zabývá analýzou složitých vztahů sourozenecké trojice. 

Další premiérou bude v březnu 2020 provokativní inscenace francouzského autora Vincenta Macaigna Stát jsem já, jehož dějištěm je jisté království a postavami figury nápadně připomínající dnešní politiky. Režie se ujme Jan Mikulášek. Třetí klasický titul ve Stavovském divadle bude na programu v červnu 2020 a půjde o Dostojevského Idiota.

Na Nové scéně Národního divadla budou pokračovat v linii českých premiér a autorských projektů. Poprvé zde bude v listopadu uveden Kosmos polského prozaika Witolda Gombrowicze a poprvé bude v Národním divadle pracovat umělecký šéf brněnského HaDivadla Ivan Buraj. Inscenaci Koncové světlo s premiérou v únoru příštího roku připravuje Jan Frič.

Poslední inscenací sezony bude hra Duchové jsou taky jenom lidi, která bude mít premiéru v květnu 2020. Text mladé německé dramatičky Katji Brunnerové na Nové scéně uvede Kamila Polívková.

Státní opera znovu otevírá

Opera nabídne v historické budově v nové sezoně šest premiér. Nejočekávanější událostí sezony však bude znovuotevření Státní opery po její několikaleté generální rekonstrukci 5. ledna 2020. Divákům se poprvé představí slavnostním operním gala přesně 132 let od prvního otevření v roce 1888. Divadlo pro tuto příležitost připravuje program, který provede nejslavnějšími kapitolami Státní opery.

První novou produkcí v opravené Státní opeře pak budou v listopadu 2020 Mistři pěvci norimberští. Právě tato opera Richarda Wagnera byla poprvé uvedena v její historické budově v roce 1888. Režie se ujme Keith Warner a dirigentské taktovky Karl-Heinz Steffens. V roli Hanse Sachse vystoupí švédský pěvec John Lundgren.

Umělecký ředitel slibuje „ligu mistrů“

Nový umělecký ředitel opery Národního divadla Per Boy Hansen slibuje program, jehož cílem je začlenit pražskou operu do evropské operní „ligy mistrů“. Soubor přichází v příští sezoně se čtveřicí premiér.

Repertoárovou nabídku historické budovy Národního divadla rozšíří dva populární operní tituly. V lednu 2020 to bude Turandot Giacoma Pucciniho v režii Katariny Wagner a v březnu příštího roku Čajkovského Piková dáma v režii Daniela Špinara.

Premiéra české opery méně známého českého skladatele Jaromíra Weinbergera Švanda dudák se uskuteční v květnu 2020. Toto dílo dosáhlo ve své době nečekaného ohlasu a slavilo úspěchy dokonce v newyorské Metropolitní opeře. Inscenace Švandy dudáka bude věnována především dětskému a rodinnému publiku.

Pohádkový balet se zpěvy Špalíček Bohuslava Martinů uvede divadlo po třiceti letech v červnu 2020. Ve Stavovském divadle připraví Soubor Státní opery poslední inscenaci mimo svou domovskou scénu. Bude to říjnová česká premiéra Štědrinova odvážného operního díla Lolita podle slavného Nabokovova románu.

Státní opera navazuje na úspěšnou spolupráci s polským režisérem Mariuszem Trelińským, která byla započata již inscenací Salome v roce 2014. „Jsem přesvědčen, že dalším z vrcholů sezony ve Státní opeře se stane 3. dubna příštího roku inscenace opery Karola Szymanowského Král Roger, v koprodukci s varšavským Teatrem Wielkim, Královskou operou ve Stockholmu a dalšími partnery,“ sdělil Hansen.

Opera Národního divadla se nadále bude věnovat uvádění soudobé hudby a zahájí třetí ročník přehlídky současného hudebního divadla Opera Nova. Za rozvoj této činnosti bude zodpovídat Petr Kofroň.

Balet zatančí v Soulu

Balet Národního divadla připravuje v nové sezoně celkem čtyři premiéry, prozradil umělecký šéf souboru Filip Barankiewicz. Jako první premiéru uvede avantgardní dílo Jiřího Kyliána Gods and Dogs. V září 2019 s ním soubor pojede do jihokorejského Soulu a tuto choreografii zatančí s Korejským národním baletem. V listopadu naopak Korejský národní balet zatančí v Praze jinou Kyliánovu choreografii Forgotten Land.

Loni na podzim soubor baletu uvedl jako poctu slavnému českému rodákovi Jiřímu Kyliánovi komponovaný večer Mosty času. Kylián pro tuto příležitost vybral čtyři svá díla, kterými jsou Žalmová symfonie, Bella Figura, Petite Mort a Šest tanců. Jsou průřezem jeho padesátileté kariéry. Od listopadu 2019 se bude inscenace Mosty času uvádět ve změněné podobě a Žalmovou symfonii v ní nahradí právě Gods and Dogs.

Druhou premiérou příští sezony bude v listopadu balet Leonce a Lena. Choreografie Christiana Spucka, uměleckého šéfa Curyšského baletu, vznikla podle stejnojmenné politické satiry z roku 1838 Georga Büchnera, autora slavného dramatu Vojcek.

V květnu 2020 třetí premiéru sezony přivítá zrekonstruovaná Státní opera, která uvede slavný balet Spící krasavice brazilské choreografky a světové primabaleríny Marcie Haydéeové. Dílo na motivy pohádky Charlese Perraulta patří k velkým klasickým baletům.

Čtvrtá premiéra s názvem Bon Appétit! je společným projektem Laterny magiky a Baletu Národního divadla. Nové autorské taneční divadlo choreografa Jana Kodeta ve spolupráci s režisérským tandemem SKUTR a hudebním skladatelem Ivanem Acherem vznikne s umělci Laterny magiky a tanečníky Baletu Národního divadla. Premiéra bude v dubnu.

Kromě novinek balet uvede dvě obnovené premiéry, a to celovečerní balet Johna Cranka Oněgin a inscenaci Čarodějův učeň v choreografii Jana Kodeta, na hudbu Zbyňka Matějů a v režii dua SKUTR.