Kraj chce Moravskému Krumlovu pomoct s úpravou zámku pro epopej

Jihomoravský kraj chce finančně podpořit Moravský Krumlov při potřebných úpravách zdejšího zámku, které si vyžaduje návrat Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Schválili to krajští zastupitelé. Epopej zdejší zámek v minulosti již vystavoval, Praha ji chce nyní na Moravu znovu půjčit, pokud pro plátna zajistí potřebné podmínky.

Úprava zámeckých prostor vyjde zhruba na třicet milionů korun a Krumlov dostal od Prahy na sehnání peněz čas do konce dubna. O peníze nyní žádá vedle kraje i ministerstvo kultury. Starosta Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) předpokládá, že si všechny tři strany podělí náklady rovným, zhruba desetimilionovým dílem.

Krajští zastupitelé nyní vzali žádost Moravského Krumlova na vědomí a schválili záměr kraje pomoci městu za předpokladu, že se dohodne s Prahou na zapůjčení pláten. Zastupitelé zároveň pověřili radu jednáním o podrobnostech pomoci. Třetina řekl, že město chystá ohledně epopeje také memorandum s ministerstvem kultury.

Do Krumlova na pět let

Praha dlouhodobě hledá prostory, kde epopej vystavit. Sama je nemá. Pro obrazy je nutné zajistit trvalou teplotu v rozmezí 18 až 20 stupňů Celsia, vlhkost 45 až 55 procent s minimálním denním výkyvem, potřeba je také správné nasvícení. Rovněž je nutné ochránit obrazy proti požáru i případné krádeži nebo poničení. S výjimkou zabezpečení podle vedení Prahy není zatím v Krumlově nic z toho k dispozici.

Podle Třetiny by byly obrazy vystavené ve východním křídle zámku, které je rekonstruované. Peníze by ale připadly na osvětlení, klimatizaci a topení. Kromě toho město chystá opravy dalších částí zámku. Představou je výpůjčka na pět let s další pětiletou opcí.