Bůh zaspal dobu, co teď? Kniha knih pokračuje sitcomem sitcomů

Pokračováním Bible je divadelní sitcom (zdroj: ČT24)

Když je dílo dobré (a)nebo populární, často vznikne „dvojka“. Pokračování se teď dočkala i nejčtenější kniha všech dob. Bible 2 má ovšem podobu divadelního sitcomu. Inscenace, kterou uvádí pražské divadlo NoD, se mimo jiné zabývá otázkou, zda Bůh na lidi nezanevřel – a lidé na Boha.

„Bible byla úspěšná před tisíci lety, kdy hlavním, nejúspěšnějím médiem byla kniha. Hledali jsme tedy nejpopulárnější médium dnešní doby a přišli jsme na to, že Bible dvojka musí být sitcom,“ vysvětluje režisér a autor hry Janek Lesák.

Na knihu knih tak navazuje sitcom sitcomů, který pomocí současného jazyka i technologií ukazuje, jak to v nebi vypadá dnes. Hned v prvním díle se například diváci dozvědí, proč Bůh dopustil války a přírodní katastrofy. Vysvětlení je jednoduché – konflitky a pohromy prostě zaspal. Odpočinek po oslavě stvoření světa se protáhl o pár tisíciletí, během nichž na svět nikdo nedohlížel.

Nahradí Boha Jaroslav Dušek?

Probuzení je pro Boha ovšem překvapující. „Přichází na to, že lidé si díky genetickému inženýrství vymýšlejí nová zvířátka, že vymizela hromada pralesů i zásoby vody,“ prozradil Lesák. Vyrovnávat se nejvyšší ale musí nejen s blížící se ekologickou apokalypsou, ale také s vlastní snižující se popularitou.

„Zajímalo nás tvrzení o Češích coby ateistech. Docela nám ho vyvrátil teolog Zdeněk Vojtíšek, s nímž jsme Bibli 2 konzultovali. Říkal, že většina Čechu se sice nepřiklání k žádné církvi, ale není to tak, že by v nic nevěřili, jen více tíhnou k různým reiki, rodinným konstalacím, Čtyřem dohodám Jaroslava Duška…,“ popisuje dramaturgyně a spoluautorka hry Natálie Preslová.

Bůh v inscenaci proto stojí před rozhodnutím, jestli má na Zemi seslat druhý povodňový restart, nebo přenechat svůj post někomu jinému. Co si nakonec vybere, mohou diváci zjistit při nejbližších reprízách 12. března a 7. dubna.