Ceny Grammy si odnesla country zpěvačka i rapper kritizující prodej zbraní

Ceny Grammy si odnesla country zpěvačka i rapper kritizující prodej zbraní (zdroj: ČT24)

Kritika volného prodeje zbraní a rasové diskriminace od rappera Childish Gambino i country nahrávka Kacey Musgraves jsou vítězi hudebních cen Grammy. Oba interpreti si odnesli čtyři sošky. Ocenění pro rapperův song navíc přepsalo historii: jde o první nahrávku rapu, která se stala písní roku.

Skladba rappera Childish Gambino s názvem This Is America porotu zaujala natolik, že ji ocenila také v kategorii nahrávka roku, rapová píseň a nejlepší videoklip. A přestože jde o první ocenění rapu v kategorii nejlepší písně vůbec, Childish Gambino na pódiu chyběl. Cenu si nepřevzal, protože stejně jako řada dalších rapperů udělování cen Grammy bojkotuje.

„Myslím, že jsme se pokusili vytvořit něco, co by zahrnovalo všechny emoce – víte, není to jen o nespravedlnosti a tragédii, je tam také pocit ironie a také radost. Myslím, že toto zabarvení jsme se snažili zachytit víc než cokoliv jiného,“ prohlásil režisér oceněného klipu Hiro Murai, jehož dílo má na YouTube přes 480 milionů zhlédnutí.

„Úvodní pasáž klipu, který kritizuje dostupnost palných zbraní i rasismus, je poměrně drastická. Sám zpěvák vezme do ruky zbraň a zastřelí spoutaného člověka. Je to velmi silná kritika USA a také ukazuje, jak složité je být v současných Spojených státech Afroameričanem,“ shrnul hudební publicista Honza Dědek.

Country zpěvačka Kacey Musgraves si odnesla cenu nejen za album roku, kterou byla její deska Golden Hour. Zaujala ve všech čtyřech kategoriích, v nichž dosáhla na nominaci. Porota ji tak ocenila i v kategoriích pro nejlepší country album, nejlepší country píseň, kde Musgraves zaujala songem Space Cowboy, a cenu získala s písní Butterflies také za nejlepší country sólo.

„Bez písní bych neměla nic. Pro mě je všechno právě o písních. Mám velké štěstí, že mám spolehlivý tým. Jsou neuvěřitelní a jsou ke mně upřímní. Moc miluji svého manžela. Bez tebe by tohle album nevzniklo,“ řekla při převzetí ceny zpěvačka Musgraves.

Právě její vztah s manželem se stal tématem oceněného alba. „Je to její třetí album. Tohle věnovala svému manželovi a zpívá o jejich vztahu, o tom, jak jsou spolu šťastni. Je to typické americké country s velmi pozitivním pohledem na svět,“ zhodnotil Dědek. 

Se třemi soškami odešla ze slavnostního předávání zpěvačka Lady Gaga. Jako spoluatorka písně Shallow z filmu Zrodila se hvězda, která je nominována i na Oscara a za niž už letos dostala Zlatý glóbus, získala Lady Gaga Grammy v kategorii nejlepší píseň pro vizuální média. Bodovala také v kategorii nejlepší popový sólový výkon s písní Joanne (Where Do You Think You're Goin'?) a nejlepší popový duet za píseň Shallow nazpívanou s Bradleym Cooperem. Lady Gaga má tak na kontě už celkem devět cen Grammy.

Song zabodoval rovněž ve Velké Británii. Tamní akademie filmového a televizního umění BAFTA v neděli film, v němž se píseň objevila, označil za snímek roku s nejlepší hudbou. Tam převzala ocenění druhá hvězda filmu - herec a režisér snímku Bradley Cooper. 

Vedle toho je píseň Shallow nominována na ceny Oscar – nominaci si přitom vysloužila i zpěvačka sama za herecký výkon ve snímku Zrodila se hvězda, a soutěží tak ve dvou kategoriích.

Porota posmrtně ocenila zpěváka Chrise Cornella, který v roce 2017 spáchal sebevraždu. Hudební akademii zaujal jeho rockový výkon s písní When Bad Does Good, která se objevila na jeho loňském albu. 

Svou první Grammy získala pětadvacetiletá americká zpěvačka Ariana Grande, když zvítězila v kategorii nejlepší popové vokální album za svou čtvrtou studiovou desku Sweetener.  

Nejlepším rockovým albem se stala deska From the Fires americké kapely, která si říká Greta Van Fleet a která byla nominována i v kategorii Objev roku. V té ale nakonec zvítězila zpěvačka Dua Lipa.

Večerem provázela zpěvačka Alicia Keys, patnáctinásobná držitelka Grammy. Na pódiu se objevila také bývalá první dáma Spojených států Michelle Obamová.

Naopak původně favorizovaný rapper Kendrick Lamarr nakonec proměnil jen jednu ze svých nominací – odnesl si „jen“ sošku za nejlepší rapovou skladbu King's Dead. „Lamar vypadá jako smolař cen Grammy. V roce 2014 měl sedm nominací a neproměnil ani jednu, pak to bylo jedenáct a získal jen pět sošek… Jenže v součtu má 37 nominací a jedenáct cen, takže je velmi úspěšný,“ řekl Dědek.

Mezi vítězi Grammy je letos opět i americký exprezident Jimmy Carter, který dostal už potřetí cenu v kategorii nejlepší mluvené slovo, tentokrát za audioverzi své knihy Faith — A Journey for All (Víra – Cesta pro všechny).

Žijícím rekordmanem v historii těchto cen se stal pětaosmdesátiletý hudebník, producent a skladatel Quincy Jones, který letos dostal svou dvacátou osmou Grammy, tentokrát za nejlepší hudební film – dokument o něm nazvaný Quincy. Nejvíce Grammy, a to celkem 31, dostal britský dirigent maďařského původu Georg Solti (1912–1997).

Ceny Grammy se udělují v desítkách kategorií. Letošní slavnostní večer uctil country legendu Dolly Parton i slavnou nahrávací společnost Motown Records.

Hudební publicista Dědek: Letošní ceny Grammy rozhodně byly rasově vyvážené (zdroj: ČT24)