Recenze: Alice Mertonová je na Mint příjemně nekomplikovaná

Pokud jste v roce 2018 nežili pod kamenem, tak vás hit zpěvačky Alice Mertonové No Roots nemohl minout. Překvapivě jednoduchá skladba, která stála na hravé melodii a osobitém frázování, se konečně dočkala dalších deseti sourozenců. Hrdá matka všechny seskupila do studia a vydala album stejně svěží jako jeho název – Mint.

Na festivalu Colours of Ostrava čekaly na pětadvacetiletého nováčka pod pódiem tisíce lidí, o dva měsíce později vyprodala Alice Mertonová koncert v Praze – to všechno ještě předtím, než se mohla pochlubit oficiální studiovou nahrávkou. Svým debutem tato německo-kanadská světoběžnice dokazuje, že směle pokračuje v krasojízdě a zastihli jsme ji teprve na začátku.

Rukopis zakladatelky labelu Paper Plane Records se dá charakterizovat jednoduše jako „svěží pop“. Dokáže najít balanc mezi tuctovkou a líbivou melodií, nápaditým textem a klišé. Alicin výrok o tom, že hudba nás má především těšit, zcela odráží její přístup k tvorbě i k životu – nestresovat se, být teď a tady a jít do všeho naplno.

Život modrooké holky v martenskách bezpochyby ovlivnilo cestování. S rodiči se dvanáctkrát stěhovala, žila ve čtyřech různých zemích a ani v jednom místě pořádně nezakotvila. Tato zkušenost ji ostatně přivedla k napsání zmíněné pecky No Roots. Pocit vykořeněnosti shrnula i ve skladbě Homesick, kde vzpomíná na to, jak všude byla za „tu novou holku“ a jak se snažila zapadnout mezi ostatní, i když jí komunikace dělala problémy. A tak místo mluvení radši začala psát písničky.

Funny Business, Lash Out i Why So Serious jsou všechno kousky, které magazín Rolling Stone nejspíš nevyhodnotí jako přelomové. Na koncertech ale budou fungovat na výbornou a o to se debut snaží především. Mertonová si potrpí na výrazné basové i klávesové linky a jednoduché beaty. Slova přímo „odsekává“, čímž textům dodává na naléhavosti, a díky tomu si vybudovala i jedinečný projev.

Lze vůbec nesympatizovat s někým, kdo v hudebním klipu snídá s nahatým tlouštíkem a tančí s nafukovacími dinosaury? V podání Alice Mertonové je hudba o zábavě a prožitku. Občas to zkrátka stačí.