Ailyn Pérezová zpívá v Praze jako femme fatale, jednou chce být ale Rusalkou

V Praze zpívá Ailyn Pérezová (zdroj: ČT24)

Orchestr PKF – Prague Philharmonia zahajuje nový rok koncertem s Ailyn Pérezovou. Americká sopranistka s mexickými kořeny zazpívá v úterý mimo jiné árie z oper znovuobjevovaného skladatele Ericha Wolfganga Korngolda.

Ailyn Pérezová vystupovala v nejslavnějších operních domech světa, za koncertní sál snů přitom prý považuje pražské Rudolfinum. Doufá, že si v něm jednou zazpívá árie z Rusalky. V programu jejího pražského koncertu Dvořák tentokrát chybí, sopranistku čekají árie z opery Zázrak Heliany.

I ta je příběhem nenaplněné lásky. „Je to femme fatale. Sice ne moc realistická, zato něžná. Taková siréna, rusalka. Když slyšíte tu hudbu, slyšíte i vášeň,“ představuje pěvkyně hlavní hrdinku. 

Vášeň do této opery vetkl skladatel Erich Wolfgang Korngold. Brněnský rodák s židovskými kořeny je známý spíše jako průkopník americké filmové hudby, například k Dobrodružství Robina Hooda z roku 1938.  Tato hollywoodská zakázka mu nejen vynesla Oscara, ale také zachránila život. Právě kvůli ní odcestoval z Vídně do Ameriky krátce před tím, než Hitler připojil Rakousko k nacistickému Německu.

„Zapomínáme, že před válkou byl Korngold spolu se Straussem a Mahlerem jeden z nejdůležitějších skladatelů,“ upozorňuje šéfdirigent orchestru Emmanuel Villaume.

Koncert nabídne také árie z Korngoldových oper Die Kathrin a Mrtvé město, v podání Ailyn Pérezové zazní také Čtyři poslední písně Richarda Strausse. Program doplňují ještě skladby Pendereckého a van Beethovena. PKF – Prague Philharmonia koncertem vstupuje do pětadvacátého roku působení. Čtvrtstoletí oslaví mimo jiné s tenoristou Jonasem Kaufmannem, na turné s ním se vydá už v únoru.