Zatím pořád dobrý. Jaromír 99 nakreslil komiks o Mašínech

Příběh bratří Mašínů vyšel po románu i jako komiks (zdroj: ČT24)

Téma, které nepřestává rozdělovat společnost, si vybral pro svůj nejnovější počin kreslíř Jaromír Švejdík alias Jaromír 99. Do komiksu převedl románový příběh bratří Mašínů. Jejich odboj proti komunistickému režimu a útěk na Západ převyprávěl v roce 2005 Jan Novák v knize Zatím dobrý. Stejně se jmenuje i její komiksová adaptace.

Jan Novák se o osudu bratří Josefa a Ctirada Mašínů dozvěděl v Americe, kam emigroval po srpnu 1968. O odbojové skupině se zmínil režisér Miloš Forman, s nímž Novák připravoval na začátku devadesátých let autobiografii a který ve škole seděl vedle Zbyňka Janaty. Ten byl při útěku s Mašíny na Západ zatčen a následně popraven. 

Mašínům se za železnou oponu, navzdory několikatisícové přesile, dostat podařilo. Podrobnosti jejich akce se Novák dočetl v knize Oty Rambouska Jenom ne strach. „Je v podstatě přepisem útěku Mašínů, kteří za čerstvé paměti sedli a asi v roce 1955 veškeré reálie své cesty sepsali,“ upřesnil Novák.

Zvědavost ho vedla k pátrání po dalších detailech a pokračování příběhu, výsledkem byl Magnesií Literou oceněný román Zatím dobrý. Právě prostřednictvím této knihy se potom k Mašínům dostal Jaromír Švejdík, známý pod pseudonymem Jaromír 99 především jako spoluautor komiksů o nádražákovi Aloisi Nebelovi.

Příběh Mašínů pro Švejdíka přitom nebyl prvním setkáním s Novákovou prací; už před dvěma lety spolu vytvořili životopisný komiks o běžci Emilu Zátopkovi. „Dokumentární věci, které napsal život, jsou tam traktované úplně jinak, více filmově. Jaromír si vybírá jiné obrazy, než bych si třeba vybral já. V knize jsme daleko více v hlavě nějaké postavy, v komiksu jsme v hledišti a díváme se na příběh zvenčí,“ srovnává Novák románovou a komiksovou verzi Zatím dobrý.

Z komiksu Zatím dobrý
Zdroj: ČT24

Se zkrácením oproti knize musí podle Švejdíka čtenáři počítat, je dáno už uměleckou formou. „Je možné, že lidé, kteří neumějí číst komiks, se v tom budou ztrácet, ale komiks je sekvenční umění, je pro lidi, kteří si umí věci domýšlet,“ říká.  

S Mašíny nakonec strávil více než rok. „Dost mi splývali, potřeboval jsem je nějak rozlišit. Josefa jsem udělal nakonec s patkou, kterou jsem u něj někde zahlédnul,“ popsal, jak se postavil ke zpodobnění obou bratrů. 

Vrazi, nebo hrdinové?

Věrně se snažil zachytit nejen podobu, ale i dodnes kontroverzní události, které útěku předcházely. Při získávání výzbroje a peněz připravila skupina bratří Mašínů o život několik lidí. „Mašíni nebyli teroristi,“ odmítá hojně diskutované tvrzení Jan Novák. „Když má někdo zbraň a je pověřený, aby tou zbraní bránil vražedný režim, tak ať si za to nese zodpovědnost,“ podotýká k obětem z řad Sboru národní bezpečnosti (SNB) a východoněmecké policie (Volkspolizei).

Komiks Zatím dobrý
Zdroj: Paseka

Razanci, s jakou postupovali, obhajovali Mašínové tvrzením, že komunisté vyhlásili většině národa třídní boj – a oni výzvu přijali. V plánu měli dokonce zabití prezidenta Klementa Gottwalda.

„Nerad kreslím násilí, jsem v jádru pacifista, ale ten režim byl tak ukrutný, že někdy musí přijít chlápci, co se mu postaví,“ přidává svůj náhled na kontroverzní bratry Švejdík.

O nejednoznačnosti přijetí činů bratří Mašínů svědčí i to, že opakovaně neprošel návrh na jejich vyznamenání – v roce 2008 dostali ale od tehdejšího premiéra Mirka Topolánka plaketu předsedy vlády, o tři roky později jim ministr obrany Alexandr Vondra udělil vojenské vyznamenání Zlatá lípa. Současná komunistická strana je považuje za vrahy, Mašíni zase odmítli návrat do vlasti, dokud budou v české politice akceptováni komunisté. 

Na Západě chtěli Mašíny po jejich útěku oslavovat jako hrdiny. Oni ale nabídku na životopisný hollywoodský film odmítli a stali se členy americké armády. Doufali, že se s podporou amerických vojáků vrátí do vlasti a budou pokračovat v boji proti komunistickému režimu. To se nestalo.

Po skončení vojenského závazku začali podnikat. Ctirad zemřel v roce 2011, Josef žije stále v zahraničí. Loni mu a jeho sestře Zdeně, která po celou dobu zůstala v Československu, byl vrácen rodinný statek v Lošanech na Kolínsku, který byl v minulosti odebrán jejich otci – Josefu Mašínovi, jednomu ze skupiny tzv. Tří králů, jenž byl popraven za protinacistický odboj. V jeho rodném domě má vzniknout památník československého odboje.