Na vráceném statku rodiny Mašínů začal vznikat památník odboje

Události: Na statku rodiny Mašínů vzniká památník odboje (zdroj: ČT24)

Práce na budoucím památníku československého odboje začaly v sobotu na statku rodiny Mašínových v Lošanech na Kolínsku. Desítky dobrovolníků začaly vyklízet pozemky kolem léta chátrajícího objektu. Rodný dům odbojáře Josefa Mašína, popraveného nacisty, vrátil stát jeho potomkům loni po dlouhém soudním sporu.

Dobrovolníci od předškoláků po seniory přijeli pomáhat z blízkého okolí, ale také z Kladna, Prachatic nebo Českých Budějovic. „Dostal jsem vynadáno od místních komunistů, že jedu pomáhat vrahounům,“ vyprávěl při práci dobrovolník Vladimír Carvan.

Původní majitel statku Josef Mašín byl členem proslulé protinacistické odbojové skupiny Tři králové. Jeho synové Ctirad a Josef se pak v roce 1953 prostříleli z komunistického Československa na Západ. Budoucí památník v Lošanech by měl připomínat také jejich osudy.

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. V padesátých letech pak nemovitosti zabral místní státní statek.

Po listopadu 1989 získala část statku Zdena Mašínová, zbytek ale zůstal státu. Až loni na jaře kolínský soud rozhodl, že Mašín byl v době svého úmrtí v roce 1942 právoplatným majitelem statku a že smlouvu, kterou v roce 1940 postoupil statek svým dětem, podepsal pod nátlakem.

Část statku by měli nově využívat skauti, kteří budou pomáhat s údržbou. Dosud se o areál staral také Spolek pro zachování odkazu českého odboje. „My jsme se po několik let zúčastňovali pietních aktů. Když to bylo potřetí, tak jsme si uvědomili, že pokaždé jenom zhodnotíme, jak ten statek chátrá,“ říká předsedkyně spolku Gabriela Havlůjová.

Dcera Josefa Mašína Zdena mezitím vybírá podobu budoucího památníku z návrhů vytvořených studenty architektury.