Výtvarník Jan Merta je 30procentní tramvaják, který řídí se svou ženou

Jan Merta vystavuje nejen pro tramvajáky (zdroj: ČT24)

K šestašedesátým narozeninám připravila pražská Galerie Zdeněk Sklenář výtvarníkovi Janu Mertovi samostatnou výstavu. Umělec chce svými díly přilákat nejen odbornou, ale také širokou veřejnost, což se odráží i v názvu expozice: 70 % umělce, 30 % tramvajáka.

Jan Merta zachycuje na svých obrazech nářadí, nábytek a další motivy z každodenního života. Ústředním obrazem nové expozice je pak řidič tramvaje.

„Kaurismäki natočil krásný film Mraky odtáhly. Protagonistou filmu je tramvaják, který přijde o práci. Novou hledá se svou ženou, chtějí důstojně žít a nebýt na podpoře. Právě ta základní věc – lidská hrdost – mě fascinovala,“ vysvětlil Merta.

Jak to vidí tramvaják

Sám se tak trochu, jak vyjadřuje i název výstavy, za tramvajáka považuje. „Člověk v sobě může mít kus zvířete a i umělec v sobě může mít určité procento tramvajáka,“ říká. Toto alter ego  mu pomáhá dívat se na svět umění očima obyčejných lidí.

„Když stavíte výstavu a podaří se vám mluvit nejen s umělci, ale i s někým, kdo je úplně zvenčí, například s tramvajákem, kterého do galerie nedostanete, tak se na umění začnete dívat přísněji a začnete se ptát, jak ho vidí ten tramvaják,“ podotýká kurátorka výstavy a výtvarníkova manželka Lenka Mertová. 

Stejně jako v případě tramvajáka na jeho obraze, i za malířem jeho žena stojí. „Kdybych neměl takovou oporu a podporu, všechno vypadá jinak a mám pocit, že tady vůbec nejsem,“ váží si manželky po svém boku Merta.

Jan Merta / Ontologická díra v ledu, 2016–2017
Zdroj: Galerie Zdeněk Sklenář

Jako dárek k jeho narozeninám vydala Lenka Mertová knihu, v níž jsou vedle reprodukcí výtvarníkových děl shromážděny také rozhovory s osobnostmi, jichž se ptala na svého muže. Nechybí ani rozhovor s tramvajákem. 

Nejen on může výstavu v Galerii Zdeněk Sklenář vidět do 26. ledna.