Zlomená Sissi. Romy Schneiderová dává v kinech poslední velký rozhovor

Hraný film o Romy Schneiderové v kinech (zdroj: ČT24)

Natočila desítky filmů, diváci si ji ale dodnes pamatují především jako císařovnu Sissi. Hvězdnou kariéru Romy Schneiderové ovšem provázely také skandály. Německé černobílé hrané drama 3 dny v Quiberonu rekonstruuje hereččin velmi otevřený rozhovor, který v roce 1981 poskytla časopisu Stern. Snímek režisérky Emily Atefové uvádějí česká kina od 29. listopadu.

Romy Schneiderová zemřela ve 43 letech v Paříži, v květnu 1982 – rok po interview pro časopis Stern. Do francouzského přímořského letoviska Quiberonu přijíždí hvězda filmového plátna jako zlomená žena. Herečka téměř na konci kariéry, se sklony k alkoholismu a depresím.

„Němci jí nikdy neodpustili, že odešla s Alainem Delonem na přelomu padesátých a šedesátých let do Paříže. Následovala ho jako svoji životní lásku. Němci to ale brali jako zradu vlasti. Jejich největší hvězda po roce 1945 odchází do Francie. Německá média k ní byla nepřátelská,“ připomíná filmová historička Šárka Gmiterková.

Tři dny, během nichž má Romy Schneiderová poskytnout interview německému novináři, ale hodně změní – pro všechny zúčastněné. Ve svém posledním velkém rozhovoru mluví o své nejslavnější roli, rodině i intimních vztazích – a svou upřímností okouzluje i dojímá.

Slavnou kolegyni si v černobílém dramatu zahrála Marie Bäumerová. Za roli získala nominaci na evropskou filmovou cenu. „Má stejně ostře řezané rysy obličeje jako Romy Schneiderová a je i vidět, že si dobře nastudovala, jak se Romy pohybovala, jaká gesta používala, i  její rozpor mezi náhlou spontaneitou a propadáním se do melancholie a depresí,“ srovnává herečky Gmiterková.

Světovou premiéru měly 3 dny v Quiberonu na letošním festivalu Berlinale. Čeští diváci snímek mohli vidět před uvedením do kin na přehlídce Das Filmfest.