Depresivní děti se svlékly a touží po barokním kastrátovi Maiselovi

Depresivní děti hrají Nebeský hlas (zdroj: ČT24)

Soubor Depresivní děti touží po penězích nazkoušel v prostoru bývalé menzy pražské Švehlovy koleje barokní drama z operního prostředí. Představení Nebeský hlas, které pojednává o kastrátovi Maiselovi, se zamýšlí, co všechno je člověk ochoten obětovat pro slávu. Autorsky a režijně inscenaci připravil Jakub Čermák.

Umakart a kachličky v bývalé menze Švehlovy koleje při světle svíček kontrastují s příběhem o barokním kastrátovi Maiselovi, který v druhé polovině 17. století působil ve službách knížete Jana Kristiána I. z Eggenbergu. Mnoho se toho o něm neví, ani zda mu jeho oběť přinesla pěkný hlas.

„Nejistota ohledně pohlaví byla v Evropě přítomná a zanechala výrazný otisk,“ vysvětlil Jakub Čermák, proč si zvolil příběh českého vykleštěnce. „Snažili jsme se hledat nějaký současný tvar za pomoci využití starých médií,“ dodal režisér.

Ani tentokrát Čermák herce nešetří – část představení hrají nazí. „Možná právě proto, že jsme schopni jít takhle na dřeň, je naše divadlo jiné a může našeho diváka dostat ze zóny komfortu, pokud na hru přistoupí,“ míní herec Lukáš Štěpánek.