Nic se neukryje. Do Skleněného pokoje nechává nahlédnout první ukázka

První ukázka ze snímku Skleněný pokoj (zdroj: IN Film)

Mezi svobodou a láskou, zní základní dramatická volba hlavních hrdinů Skleněného pokoje. Adaptace románu, jehož inspirací byla brněnská vila Tugendhat a osudy jejích obyvatel, má být podle režiséra Julia Ševčíka drobnokresbou milostného příběhu na pozadí dějin. Film nyní vstupuje do poslední etapy postprodukce, tvůrci ho ale divákům už představují prvním teaserem.

Román Skleněný pokoj vydal britský autor Simon Mawer v roce 2009, u českých čtenářů mu tento bestseller získal popularitu a u britských kritiků ocenění v podobě nominace na Man Bookerovu cenu.

Stejnojmenné filmové adaptace se režijně ujal Julius Ševčík, který za svůj předchozí počin, drama o diplomatovi a politikovi Janu Masarykovi, obdržel rekordních dvanáct Českých lvů.

„Román Simona Mawera mapuje dějiny Československa 20. století a zároveň vypráví trojici milostných příběhů postav, které vilu Tugendhat během desítek let obývaly. Oba rozměry knihy jsme se snažili ve filmu zachovat,“ podotýká režisér k adaptaci. Přiznává, že inspirací byly pro tvůrce snímky Anglický pacient nebo Stvořeni pro lásku.

V hlavní roli láska a vila

O lásce, ale také přátelství a zásadních životních rozhodnutích, které milostné city staví před volbu, vypráví i filmový Skleněný pokoj. Hlavními hrdinkami jsou Liesel Landauerová a její přítelkyně Hana, jež spojil celoživotní vztah a jeden mimořádný dům.

Vilu Tugendhat, která je inspirací pro mimořádnou stavbu, navrhl funkcionalistický architekt Ludwig Miese van der Rohe. Ve filmu je dílem vizionářského architekta von Abta. „Skleněný pokoj je o lidech, kteří vybočili z řady, a právě to, že je na člověka vidět, vyžaduje velkou odvahu,“ domnívá se jeho herecký představitel Karel Roden.

Skleněný pokoj / Karel Roden
Zdroj: Barbora Jančárová/Infilm Praha

Producent Rudolf Biermann v té souvislosti odkazuje na anglický název knihy: The Glass Room. „Slovo room má v angličtině nejen význam pokoj, ale také prostor a tento překlad dává nové souvislosti. Pokud je náš život v průhledném, skleněném prostoru, vymykáme se zavedeným pravidlům a zvyklostem,“ podotýká.

Hanu ztvárnila herečka Carice van Houtenová, známá z válečného dramatu Valkýra nebo seriálu Hra o trůny. „Když jsem si poprvé přečetla scénář, nadchlo mne, že vila je vlastně hlavní postavou celého příběhu,“ říká. „Skleněný pokoj je jakousi metaforou transparentnosti. A to jak v příbězích, které se v něm v průběhu let odehrály, tak v emocích, které je provázely. Ve vile se nic neukryje.“

Mezinárodní obsazení

Haninu životní přítelkyni Liesel hraje Hanna Alströmová (diváci ji mohou znát třeba z akční komedie Kingsman). „Liesel je plná nadějí, ale také velmi silná a na svou dobu moderní žena, když si uvědomíme, že ten příběh začíná někdy v polovině 30. let,“ prozradila, jak vnímá svou filmovou postavu.

V hereckém obsazení dostali příležitost také Alexandra Borbélyová (nejlepší evropská herečka roku 2017 za roli ve snímku O těle a duši), Claes Bang (ten pro změnu hrál v nejlepším evropském filmu loňského roku – snímku Čtverec), z českých a slovenský herců se pak na plátně objeví i Karel Dobrý, Martin Hofmann, Zuzana Fialová nebo Vladimír Polívka.

Realizace filmového Skleněného pokoje trvala od prvního nápadu téměř deset let. Premiéry se snímek v koprodukci České televize dočká v březnu příštího roku.