Mráz kutily nespálí. Pat a Mat si v kinech užívají Zimní radovánky

Trailer: Pat a Mat - Zimní radovánky (zdroj: ČT24)

V polovině 70. let se objevili dva animovaní kutilové, kteří od té doby s humorem kazí pověst „zlatým českým ručičkám“. Kromě večerníčků natočili Pat a Mat už také tři filmy – v nejnovějším z nich si animované postavičky nešiků od 22. listopadu užívají Zimní radovánky.

Pro Pata a Mata není žádná komplikace překážkou a fantazii při opravách meze nekladou. V nových filmových příbězích je zaskočí sněhová kalamita, rozhodnou se vyrobit si vánoční výzdobu i dárky a také postavit sněhuláka nebo saunu. 

Přestože o známých kutilech bylo natočeno už přes sto epizod, v zimě se jich mnoho neodehrává. Důvodem je technická náročnost výroby takového příběhu, sníh totiž animátoři nahrazují cukrem nebo solí. Dobrodružství Pata a Mata vzniká posledních čtyřicet let stejně – pomocí loutkové animace. Pro výrobu vteřiny večerníčku musí tvůrci pohnout figurkou pětadvacetkrát, za celý den práce tak vznikne třeba jen sedm vteřin záznamu. 

Poprvé se známí amatérští opraváři objevili na obrazovkách v roce 1976 v pilotním dílu nového večerníčku. Tehdy se ještě jmenovali Kuťáci. O tři roky později už se představili jako Pat a Mat, jejich prvním úkolem pod těmito jmény bylo nalepit tapety.

Zimní radovánky Pata a Mata ve filmu (zdroj: ČT24)

Oblíbené večerníčky natáčel léta Lubomír Beneš, v jeho tvorbě pokračuje jeho syn Marek Beneš, který je také režisérem Zimních radovánek. Natočil a napsal i předchozí dva celovečerní snímky Pat a Mat znovu v akci, který uvedla kina letos v červnu, a Pat a Mat ve filmu z roku 2016. V novince scénář přenechal mladému scenáristovi Štěpánu Gajdošovi.

„Na psaní nových příběhů se podílí několik lidí, vedle Marka Beneše jsou to lidé, kteří pracovali na starších epizodách a mají s psaním příběhů zkušenosti. Máme ale i nové mladé autory, které spolupráce na výrobě seriálu baví a současně tak máme naději, že i nadále budou vznikat nové příběhy,“ uvedl producent Tomáš Eiselt.

V Číně neumí namazat chleba, v Nizozemsku umí mluvit

Noví Pat a Mat se kvůli zrychlení práce vyrábí částečně i v Číně. Náměty a scénáře dostanou tamní animátoři od českých tvůrců. Odlišné kultury se ovšem neobejdou bez nedorozumění. „Pat a Mat měli mazat chleba máslem, přišel ale záběr, kde jen ťukali. Divil jsem se, že snad neumí mazat chleba, a kolega říká: ‚No jo, vždyť oni mají hůlky…,‘“ uvedl příklad Marek Beneš.

Svérázné kutilské příběhy se v zahraničí nejen vyrábějí, ale i promítají. Ještě původní večerníček se v 80. letech prodal do čtyřicítky států. Hlavní hrdinové všude zůstávají němí, s výjimkou Nizozemska. Každý díl seriálu, vysílaného pod názvem Buurman en Buurman, ale zakončuje typické gesto provázené českou větou: „A je to!“

Pat a Mat: Zimní radovánky
Zdroj: Bioscop

„Dělali jsme anketu, jestli diváci chtějí, aby Pat a Mat mluvili. Nejprve to vycházelo padesát na padesát, ale pak převážily hlasy, že mají zůstat němí,“ zůstanou podle Marka Beneše figurky v české verzi nemluvní. Hlasy jim v předchozím filmu aspoň na zkoušku propůjčili Michal Suchánek a Richard Genzer. 

Do zákulisí natáčení toho nejnovějšího mohou diváci nahlédnout. Na interaktivní výstavě na Chvalském zámku v pražských Horních Počernicích jsou k vidění originální scény, v nichž Zimní radovánky vznikaly. Instalace zároveň provází dějinami animace obecně. Ale už jen do 25. listopadu.