Podle kritiků Nohavica nahrává Putinovi. Podívejte se raději na film, odpovídá muzikant

168 hodin: Medaile z Kremlu (zdroj: ČT24)

Písničkář Jaromír Nohavica převzal v neděli odpoledne v Kremlu Puškinovu medaili, jejíž laureáty osobně vybírá ruský prezident Vladimir Putin. Hudebník, který se desítky let zabývá ruskou kulturou, je na ocenění hrdý. Kritici však upozorňují na to, že převzetí ceny má i svou politickou váhu, zejména v době, kdy jsou vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi napjaté kvůli sankcím nebo otravě agenta Sergeje Skripala. Pro pořad 168 hodin natáčel reportér Jan Novák.

Podle vyjádření Kremlu byl český muzikant oceněn za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur. Po exprezidentu Václavu Klausovi a předsedovi Česko-ruské společnosti Jiřím Klapkovi je Jaromír Nohavica třetím českým laureátem Puškinovy medaile.

Hudební kritici, které oslovila Česká televize, upozorňují na to, že cena pro Nohavicu má kromě kulturního i politický rozměr. „Oni chtějí ocenit někoho populárního, někoho, kdo je známý, aby mohli říct: podívejte se, my tam máme ‚svého‘ člověka. Protože když někoho oceníte, tak to je oboustranné. Tím vás k sobě vážu, když vám dám nějakou cenu. Jsme spolu vlastně jedna parta,“ říká překladatel a publicista Josef Rauvolf.

„Nohavica je takový. Má vedle sebe písně o lásce, osudu, skutečných emocích. A pak má písně, které rozdělují společnost, jsou v nějakém způsobu nepřátelské. Právě tenhle koktejl lidového, populistického a politického je něco, co Nohavicu pro tu moc činí velmi atraktivním. A jak vidíme, on tu pozici neodmítá,“ doplňuje publicista Pavel Klusák.

Podívejte se raději na film Jarek v Moskvě, reaguje muzikant

Písničkář Jaromír Nohavica si kritiku nepřipouští, Puškinova medaile pro něj naopak znamená poctu. Rozhovor pro pořad 168 hodin sice odmítl, před odletem do Moskvy ale zaslal dva stručné e-maily. „Chcete-li mne citovat, pak uveďte: Ceny si velmi vážím a do Moskvy se těším,“ napsal.

Na otázku ohledně kritiky pak odpověděl: „Existuje skvělý dokument Jarek v Moskvě. Ten by se v programu ČT po mém ocenění vyjímal líp než nějaké kecy.“ Hudební dokument o moskevských koncertech a toulkách Jaromíra Nohavici po stopách jeho učitelů, Bulata Okudžavy a Vladimíra Vysockého, v roce 2013 natočil režisér a hudebník Jiří Vondrák.

Dokumentární film Jarek v Moskvě (zdroj: ČT24)

„Máma by byla potěšena, že jsem se dostal až do Moskvy. To člověka dojímá nejvíc, když je máma pyšná na svého syna. Ale nevěřila by tomu. Ona by to tak trošku zbrzdila ten velký svět. Jak tady nikdy nebyla, tak by řekla: prosím tě, hlavně si vezmi šál, v Rusku je zima,“ vypráví ve filmu Nohavica během procházek po moskevských ulicích.

Režisér Jiří Vondrák na natáčení vzpomíná takto: „Když jsme odjížděli z Moskvy z natáčení, tak jsme se bavili o tom, že on je velká hvězda v Polsku. A on říkal: víš co, to, abych se chytl v Polsku, trvalo deset let. A nemám dalších deset let na to, abych dobyl Rusko. A já jsem si jednu dobu myslel, tak mi to prolétlo palicí, jestli to nebere jako kšeft: hele, Putine, já ti tady předám svoje publikum a ty mi za to otevřeš ruský trh.“

I proto se Vondrák písničkáře ptal, zda si cenu převezme. „Přišla řeč na to, co dostane za cenu. Že to je Puškinova cena, že to je za sbližování kultur, sbližování národů, to je všechno v pořádku. Ale uvědomuješ si, kdo ti dává tu cenu? A že to je člověk, který má na rukou krev? Jak může cenu Puškina dávat příslušník KGB? Vždyť to je absurdní. A on říká: Jiříku, tak to není. Já to vidím naprosto jinak. Já jsem na tu cenu pyšný, já se těším, až půjdu pro tu cenu po Kremlu a dostanu ji od Vladimira Putina.“

Puškinova medaile jako součást ruské zahraniční politiky

Novinářka Alexandra Alvarová, která napsala knihu o fungování ruské propagandy, také upozorňuje na politický rozměr ocenění. „Puškinova medaile je cena, kterou ruská federace dlouhodobě používá jako zviditelnění, jako formu mezinárodních public relations, vztahů s veřejností, jako nástroj prosazování své zahraniční politiky a hlavně jako součást hybridní války a propagandy,“ tvrdí.

Ocenění pro Jaromíra Nohavicu ji nepřekvapilo. „Byla to chytrá volba, protože teď si Češi, kteří Nohavicu milují, můžou říct: vidíte, tak to s tím Ruskem není tak špatné, oni nám v podstatě rozumějí, Putin nám rozumí, vždyť má rád našeho muzikanta, vždyť to sbližování obou států není zas tak špatná věc,“ pokračuje Alvarová.

Kritik Jan Rejžek si při kritice hudebníkovy role nebere servítky: „On slouží řečeno leninským termínem jako užitečný idiot.“ A hudební publicista Ondřej Bezr k tomu dodává: „Všechny věci z jeho osobní historie, které nechci opakovat, o kterých víme, i tuhle cenu si Jaromír Nohavica musí vypořádat sám se svým svědomím.“