Národní muzeum se po letech znovu otevírá. Láká na procházku dějinami a výběr z exponátů

Po 42 měsících rekonstrukce se v neděli otevře návštěvníkům historická budova Národního muzea na Václavském náměstí v Praze. Lidé uvidí dvě výstavy k výročí republiky a muzea i interiéry v přízemí a v prvním patře. Vystaveny budou například přelomové dokumenty československých dějin jako Pittsburská nebo mnichovská dohoda. Oblíbenou velrybu a stálé expozice ale návštěvníci spatří až v příštím roce.

Podle ředitele Národního muzea Michala Lukeše byla rekonstrukce jednou z největších a nejsložitějších oprav v moderní historii ČR. Budova, jež je národní kulturní památkou, byla v havarijním stavu a opravovat se muselo vše. Výstavní prostory se díky tomu rozšíří o 30 procent. Náklady na rekonstrukci dosáhly 1,8 miliardy korun. 

„Budova prošla generální rekonstrukcí včetně veškerých technologií, nových rozvodů, výtahů. Na stavbě se potkávaly desítky různých specializovaných profesí, restaurátorů, mnohdy museli pracovat na technologiích, které se dnes už nepoužívají,“ upozornil Lukeš.

„Panteon Národního muzea vypadá, že je celý z mramoru, on je z větší části z umělého mramoru, geniálně udělaného. Byla tu spousta fládrařů, štukatérů, zlatičů,“ dodává. Budova bude podle něj beze zbytku sloužit návštěvníkům, nejsou v ní žádné depozitáře ani kanceláře.

Částečný provoz muzea zahájí Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava, která je připravena ke stému výročí vzniku Československa a mapuje přelomové okamžiky bouřlivého 20. století v Československu, ale i konkrétní osudy obyčejných lidí.

Osudové dohody a výběr z exponátů

Poprvé v ČR, ale i vůbec na světě na ní je pohromadě soubor originálních dokumentů, které osudově ovlivnily československé dějiny, třeba Pittsburská dohoda, mnichovská dohoda, vídeňská arbitráž nebo československé ratifikace mírových smluv z Versailles, Saint Germain a Trianonu, jež ukončily první světovou válku. Výstava měla premiéru na Slovensku, kde ji vidělo 76 tisíc návštěvníků.

„Budeme slavit sto let od založení společného státu Čechů a Slováků a jsem moc rád, že je tu s námi slovenská ministryně kultury (Lubica Laššáková), protože i myslím, že to století bylo velice úspěšné. Československo bylo projektem úspěšným, ačkoli jsme se rozdělili, stále jsme spolu a máme se s hrdostí na co zpátky obracet,“ uvedl Lukeš na tiskové konferenci.

Výstava 2 x 100 pak představí 200 nejvzácnějších exponátů ze sbírek muzea a připomene také dvousté výročí založení této sbírkové instituce. Podle ředitele jde o výstavu trezorovou, takto unikátní soubor ještě nikdy podle něj nebyl v Česku vystaven. Budou tomu odpovídat i přísná bezpečnostní opatření. Ve výstavních sálech jsou vitríny s exponáty za silnými mřížemi.

Lidé uvidí na jednom místě třeba pozdně antickou vázu z doby stěhování národů, svatební šaty Napoleonovy manželky, Barrandovu litografickou matrici s trilobity, nejslavnější českou dinosauří kost či mramorovou stélu z Malé Asie starou přes 2500 let.

Generální oprava Národního muzea začala v roce 2015, stará budova ale byla kvůli přípravám zavřená už několik let předtím. Původní plán byl otevřít celé muzeum ke stoletému výročí vzniku Československa. V první polovině prací ale postup zbrzdily třeba rozsáhlejší poškození maleb v panteonu, archeologický nález, nález azbestu, nesrovnalosti v projektové dokumentaci nebo změny požadované památkáři.