Komiks jen tak proletěl Pět neděl v baloně

Pět neděl v baloně a v komiksu (zdroj: ČT24)

Pět neděl v baloně nemusí trvat tak dlouho. Nová komiksová adaptace stovky stran knižního dobrodružství od Julese Verna značně zkrátila. Příběh převyprávěný scenáristou Josefem Blažkem a kreslířem Karlem Zemanem je prvním z chystané komiksové edice verneovek.

„Jako dítě jsem miloval vzducholodě, balony – a miluju je doteď. Jen nevím, co bylo dřív, jestli láska k vzduchoplavbě, nebo jestli ji zažehl Vernův román,“ říká scenárista komiksu Pět neděl v baloně Josef Blažek.

Na verneovkách vyrostl, přiznává ale, že by z nich nejraději vyškrtal popisné pasáže o historii nebo přírodě a nechal jen děj. Komiks mu takové zkrácení dovolil.

Čtenáři tak ve stručnější verzi mohou prožít dobrodružství cestovatele Fergussona, který se s lovcem Kennedym a sluhou Joem rozhodne přeletět Afriku z východu na západ. Čelí přitom nepřízni počasí, nebezpečným domorodcům i pralesním šelmám.

Ukázka z komiksu Pět neděl v baloně
Zdroj: Nakladatelství Josef Vybíral

Pět neděl v baloně přineslo před více než sto padesáti lety Julesu Vernovi nebývalý úspěch. Tímto románem začal jeho cyklus Podivuhodné cesty, o nichž slavný vědeckofantastický spisovatel vyprávěl v dalších desítkách příběhů.

Také komiksových Pět neděl v baloně je začátkem širší edice Jules Verne a jeho fantastické světy. Josef Blažek a Karel Zeman už připravují adaptaci další knihy. Vybrali si Ledovou sfingu, v níž Verne navazuje na svého oblíbence Edgara Allana Poea.