Houston, máme problém? Dokument přibližuje slavnou zpěvačku

Dokument o Whitney Houstonové v kinech (zdroj: ČT24)

Pět let po smrti Whitney Houstonové vznikl dokument o této zpěvačce, která patří k nejúspěšnějším v historii popu. Oscarový režisér Kevin Macdonald v něm kombinuje dosud nepublikované záběry ze zpěvaččina soukromí s rozhovory s jejími nejbližšími spolupracovníky a příbuznými. Česká kina snímek s prostým názvem Whitney promítají od 2. srpna.

Padesátiletý režisér už se v hudební branži dostal jako dokumentarista pod kůži Bobu Marleymu nebo Micku Jaggerovi. Daří se mu i coby tvůrci hraných filmů, natočil například politický thriller Na odstřel nebo skutečný příběh z dob vlády ugandského diktátora Poslední skotský král.

Oscara získal nicméně za dokument One Day in September, v němž se vrací k tragické události z olympijských her v Mnichově v roce 1972, kde palestinská teroristická skupina unesla a zavraždila sportovce izraelské výpravy.

Všechno za všechno

V nejnovějším počinu se Macdonald snaží poznat a divákům přiblížit, jaká skutečně byla Whitney Houstonová, zpěvačka, která přepsala hudební dějiny i rekordy. V Guinnessově knize z roku 2009 stojí vedle jejího jména poznámka, že jde o nejoceňovanější umělkyni všech dob.

Začínala přitom jako zpěvačka v gospelovém souboru své matky. „Řekla mi, že když budu zpívat skutečně od srdce a dám lidem najevo, že se opravdu zajímám o to, co dělám, tak mi i oni dají ze sebe všechno,“ vzpomíná Houstonová na archivních záběrech v dokumentu.

Posluchače si každopádně získala. Během své kariéry prodala více než 170 milionů nahrávek a získala čtyři stovky hudebních ocenění - včetně šesti Grammy. Obrovský úspěch zaznamenala píseň I Will Always Love You, kterou nazpívala pro film Osobní strážce.

Vylepšený recept?

Dřinu, pevnou vůli a především podporu blízkých uváděla Whitney Houstonová jako svůj recept na úspěch. Snímek Kevina Macdonalda ale o jeho ingrediencích pochybuje. Zmiňuje žalobu, kterou na zpěvačku kvůli nedodržení kontraktu podala firma jejího otce. Whitneyina dlouholetá asistentka Mary Jonesová v dokumentu navíc tvrdí, že umělkyně byla v dětství opakovaně sexuálně zneužita svou sestřenicí, také zpěvačkou Dee Dee Warwickovou.

„Lidé, s nimiž jsem mluvil, hodně mlžili, stavěli různé bariéry. Vlastně se mnou nechtěli mluvit otevřeně. Tušil jsem ale, že musela prožít nějaké trauma. V některých rozhovorech totiž mluvila velmi zvláštně o svém dětství a často opakovala, že děti by se měly chránit,“ podotýká k tomuto obvinění sám režisér.

Matka zpěvačky ale tvrzení o zneužívání nevěří, na rozdíl od bratra Whitney Houstonové Garyho. Ten ve filmu také otevřeně hovoří o drogové závislosti své sestry.