Za jeden provaz nebo do jednoho pisoáru? Budoucnost Evropy očima studentů

Události v kultuře: Budoucnost Evropy očima studentů (zdroj: ČT24)

Jaká je budoucnost Evropy? Rozmanité vize ukazují plakáty vytvořené studenty vysokých uměleckých škol, kteří se přihlásili do soutěže Future of Europe. U příležitosti stého výročí vzniku Československa tak mohli ve veřejném prostoru vyjádřit svůj názor na společnou budoucnost. Vítězné práce vystavuje centrum současného umění DOX v Praze.

Zadání mezinárodní výtvarné soutěže Future of Europe bylo prosté: Tvůrčím způsobem přenést svojí představu o budoucím směřování Evropy na formát 100 x 70 centimetrů. Celkem se zúčastnilo 151 studentů z Bosny a Hercegoviny, České republiky, Estonska, Finska, Francie, Chorvatska, Maďarska, Německa, Rakouska, Řecka a Slovenska.

„Smyslem výstavy je dát prostor mladým umělcům, aby mohli své názory publikovat ve veřejném prostoru. Účelem je, aby byly inspirací pro širší společenskou debatu, která by na tohle téma mohla pokračovat,“ vysvětluje vedoucí projektu Ondřej Melena. „A když se podíváte na plakáty, tak se opakují témata, která se zabývají ekologií nebo problémem klimatu.“

Dalším opakujícím se motivem je politika. Student ČVUT Patrik Mareš ji přirovnává k architektuře. „Architektura? To je důmyslná práce, ve které se musí skloubit funkce a zároveň krása. Bylo by super, kdyby se to podařilo i politikům,“ uvažuje Mareš.

Jeho plakát, na kterém znázornil historii sjednocené Evropy jako jeden provaz, se umístil na druhém místě. Vítězkou se stala Julie Dítětová, které si pohrála s grafickou podobou škrtů přes slovo „future“. Na třetím místě se umístil Matěj Stejskal, který vtipně využil metaforu pisoáru. O oceněných rozhodovala porota složená z několika výtvarných odborníků.

Výstava Future of Europe by měla být putovní. Na konci prázdnin se z pražského centra DOX přesune do dalších měst nejen v Česku.