„A co budete dělat vy?“ Jan Palach v prvním traileru Sedláčkova filmu odpověď zná

„A co budete dělat vy?“ Jan Palach v prvním traileru Sedláčkova filmu odpověď zná (zdroj: ČT24)

Na začátku student, který rozpustile zpívá „sovětští mužici vypustili družici“, na konci nekompromisní mladík, který se kvůli sovětské okupaci rozhodl ke krajnímu činu. Proměnu, během níž se z přemýšlivého studenta filozofie stala „pochodeň č. 1“, se snaží postihnout hraný film o Janu Palachovi, který natočil Robert Sedláček. Představuje se nyní prvním trailerem, do kin bude uveden symbolicky 21. srpna, padesát let ode dne, kdy tanky vojsk Varšavské smlouvy převálcovaly pražské jaro.

Příběh sleduje Jana Palacha posledních několika měsíců života. Až k tragickému činu, k němuž ho vedla touha vyburcovat národ z okupační letargie. Scénář Evy Kantůrkové, autorky seriálu Přítelkyně z domu smutku a televizního snímku o Janu Husovi, vychází z faktografických pramenů, zároveň přemýšlí, co se Janu Palachovi honilo hlavou.

Se svým rozhodnutím se nikomu z blízkých nesvěřil. Ve filmu prochází – tak jako mnozí – dobou nejprve velkých nadějí a poté velkých zklamání. Prožívá vztah s přítelkyní Helenkou (Denisa Barešová), bouřlivý kolejní život roku 1968, soužití s mámou (Zuzana Bydžovská) doma ve Všetatech. Odjede také na brigády v Kazachstánu a ve Francii.

Doba, veřejný život i lidé se zatím vlivem okolností začínají měnit – a kamera Jana Šustera celý film sleduje tvář herce Viktora Zavadila, aby ona i diváci zachytili okamžik, v němž Jan Palach dospěl k zásadnímu rozhodnutí.