Festival Re:publika sklízí protichůdné reakce. Podle kritiků mu chybí vnitřní logika

Festival Re:publika sklízí protichůdné reakce (zdroj: ČT24)

Festival Re:publika oslavuje sto let založení československého státu. Expozice za 120 milionů korun ale sklízí rozporuplné reakce – od nadšených recenzí až po kritiku za propagaci či koncepci celého festivalu.

Profesní život zasvětil umění a prožil klíčové okamžiky státu v minulém století. Historik umění Petr Spielmann, který uspořádal přes 350 výstav, pamatuje i Masarykův pohřeb. Festival, který má oslavovat výročí vzniku státu, ale kritizuje. „Považuji to za vyhozené peníze. O stu létech československé republiky, její kultury… nic,“ řekl Spielmann, někdejší děkan Fakulty výtvarných umění a dlouholetý ředitel muzea v Bochumi.

Současný festival může srovnat s pompézní výstavou k deseti letům republiky v roce 1928. Jeho otec se na ní podílel jako architekt. „Uspořádané to není. Jsou tam muzea, je tam nějaký soukromý podnik, pak Vysoké učení technické. Nemá to žádnou vnitřní logiku,“ dodal Spielmann.

„Nechtěli jsme vytvářet encyklopedickou historizující výstavu. Chtěli jsme udělat výstavu, která bude lidi bavit, bude srozumitelná, a která jim přinese zážitky a emoce,“ namítá kreativní ředitel festivalu Pavel Anděl.

Kreativní ředitel: Na encyklopedickou výstavu bychom potřebovali přes dva roky

Uspořádání výstavy je ale podle historika umění jedním z hlavních problémů, kvůli kterým nevyniknou zdařilá díla, jako je třeba prolézačka prezidenta Masaryka. Chválu od něj sklidil kubistický nábytek, u designových exponátů mu ale chyběl kontext a bližší popis věcí. „To je fantastická věc. Ale tady je to tak izolované, že to vůbec nikdo nechápe,“ prohlásil. Za vizuálně nejzdařilejší expozici označil tu věnovanou knihám.

Jedním z důvodů pojetí festivalu byl krátký čas na přípravu. „Měli jsme na ni necelý rok. Výstava, která bude hodnotit a encyklopedicky mapovat, by se musela připravovat více než dva roky,“ prohlásil Anděl. V tom se se Spielmannem shoduje. Podle něj trvá vytvoření podobně velké akce alespoň dva roky intenzivní práce jednoho autora s velkým kolektivem dalších lidí.

Infografika: Na festival Re:publika zatím zavítalo 100 tisíc lidí
Zdroj: ČT24

Na výstavišti Spielmannovi také scházela větší část věnovaná Slovensku, které dlouhou dobu tvořilo společné dějiny. „Slovensko, stejně jako česká vláda, se k této výstavě od srpna stavělo jako k brněnské taškařici a vlastně s ní nechtělo mít nic společného. To je základní důvod,“ ohradil se Anděl.

Neplacený program na výstavišti zatím přilákal asi 100 tisíc návštěvníků. Na placený olympijský park přitom přišlo 157 tisíc lidí. Podle kreativního ředitele ale do neděle festival dosáhne stejné návštěvnosti. „Poslední tři všední dny měly dvoj až trojnásobný počet návštěvníků v porovnání s normálním všedním dnem. Předpokládám, že o víkendu můžeme 150 tisíc ještě přeskočit,“ řekl Anděl.