„Ani jsme je nepostřehli.“ Poslední koncert Marty Kubišové zvěčnil dokument

Poslední koncert Marty Kubišové v dokumentu (zdroj: ČT24)

Před půl rokem se s pěveckou kariérou rozloučila jedna z nejvýraznějších osobností československé populární hudby. Den rozlučkového vystoupení Marty Kubišové zachytil tehdy dokument Ivana Stehlíka. První diváci mohli Poslední koncert vidět v premiéře v pondělí v pražském kině Lucerna.

Marta Kubišová prožila slavné okamžiky před vyprodanými sály, ale i roky v ústraní kvůli zákazu vystupování. Jednu dobu se v médiích objevovat nesměla, jindy o ni byl zájem, který dokáže umělce i otrávit.

„Lidé mají pocit, že Marta Kubišová buď zpívá před vyprodaným sálem, nebo stojí někde na barikádě. Ale ona je neuvěřitelně skromný člověk se srdcem na dlani,“ uvádí režisér Ivan Stehlík, který představil slavnou zpěvačku civilněji. 

V dokumentech už se snažil přiblížit spisovatele Aloise Jiráska nebo oštěpařku Danu Zátopkovou, podílel se také na cyklu Heydrich – konečné řešení. Snímek o Martě Kubišové vznikl během čtyřiadvaceti hodin – 1. listopadu, tedy v den zpěvaččiných 75. narozenin, kdy svou kariéru definitivně uzavírala koncertem v Českých Budějovicích. 

Přála si skončit v plné síle a také se těšila na klidnější život, ten se jí ale podle jejích slov příliš nedaří udržet. „Ani jsem si nevšimla, že už nezpívám. To bych musela přestat brát telefony a odjet z bytu,“ nepřipadá si prý jako na penzi.

Dokument se natáčel v přátelské atmosféře, bez velkých sponzorů a bez konkrétních plánů na distribuci filmu. Tvůrci to považují za přednost. „Kamera jako by tam ani nebyla. Tím, že se s Martou Kubišovou známe, umožnila nám dostat se k ní blíž než kdokoli,“ podotýká kameraman snímku Vlado Michal. „Byli tak taktní, že jsme je ani nepostřehli,“ souhlasí zpěvačka. 

Díky tomu diváci mohou znovu prožít  významný den Marty Kubišové pohledem, který se jinak naskytl jen jejím nejbližším.