Filmová upoutávka týdne: Temná řeka vyplaví bolestné rodinné trauma

Trauma z dětství se probíjí na povrch v novém filmu britské filmařky Clio Barnardové nazvaném Dark River (Temná řeka). Dává velkou hereckou příležitost Ruth Wilsonové, dosud většinou odsunované do vedlejších rolí – ať už po boku Johnnyho Deppa v Osamělém jezdci, nebo vedle Idrise Elby v seriálu Luther.

Film Dark River zasazený do venkovského prostředí severoanglického hrabství Yorkshire sleduje osud Alice, která se po smrti otce vrací na rodinnou farmu, na níž má podle svého mínění nárok. Dostává se ale do konfliktu se svým bratrem Joem, který nijak nepomáhá tomu, že místo vyvolává vzpomínky na traumatické dětství, kvůli němuž farmu opustila.

Film Dark River
Zdroj: darkriverfilm.co.uk

„Bratr je velmi chaotický, příliš pije a je agresivní, ale ona je vůči němu velmi soucitná, protože chápe, že nese břemeno viny, které mu přitom nenáleží, ale jistým způsobem ho zničilo,“ přiblížila pro The Guardian Clio Barnardová.

Pro Barnardovou představuje Dark River třetí režijní dílo. Ve své prvotině Arbor, která měla evropskou premiéru na karlovarském festivalu, se ještě pohybovala v mezích dokumentu, kde propojila autentické zvukové nahrávky s hereckou rekonstrukcí, aby přiblížila život divadelní autorky Andrey Dunbarové.

Clio Barnardová
Zdroj: darkriverfilm.co.uk

Její druhý film Sobecký obr, který měli také možnost vidět diváci v Karlových Varech, už byl ale čistě hraný a stylově se nořil do oblastí sociálního dramatu. Protagonistou byl třináctiletý chlapec žijící s matkou a nevlastním bratrem. Jeho agresivita a nepřizpůsobivost ho vydělovaly z okolí a vedly i k jeho vyloučení ze školy. S jediným kamarádem se pak pustil do krádeží kovu, k nimž používali i vozík tažený koněm.

Zkoumání paměti

Její poslední film Dark River volně vychází z novely od Rose Tremainové. „Nakonec jsem se zaměřila na paměť a jak funguje ve spojení s traumatem,“ přiblížila Barnardová, co bylo pro ni v předloze důležité. Podle recenzentky Leslie Felperinové z The Hollywood Reporter ve filmu také vytvořila dojemný portrét „marginalizovaných kultur dělnické třídy“. Britské sociální drama tak neopustila ani při vyprávění o sourozencích na farmě.

Nejznámější tváří projektu je Sean Bean, který se ovšem ve filmu objevuje jenom ve vzpomínkách. Bratra Joea si zahrál Mark Stanley, kterého mohou znát příznivci seriálu Hra o trůny. Jeho sestru Alice ztvárnila Ruth Wilsonová. Ta se rovnoměrně pohybuje mezi světem televize a celovečerního filmu. Na televizích bylo jejím prvním velkým úspěchem účinkování v sérii Luther, v níž titulního detektiva ztvárnil Idris Elba. Po něm přišel seriál o mimomanželském vztahu Aféra, v němž se sešla s Dominicem Westem.

Film Dark River
Zdroj: darkriverfilm.co.uk

V kinech se poprvé mihla v malé roličce v adaptaci Anny Kareniny od Joea Wrighta v roce 2012. O rok později pak měla role hned ve třech výrazných produkcích – nejmenší asi byla v Noční jízdě, kde byla jenom hlasem na telefonu pro sólo Toma Hardyho. Výraznější pak byla v Zachraňte pana Bankse s Tomem Hanksem a Colinem Farrellem a v Osamělém jezdci s Johnnym Deppem. Od té doby ale následovalo jenom pár nevýrazných projektů, což mění až Dark River. Upozornit na její herecké schopnosti může ale letos i snímek Malý vetřelec od Lennyho Abrahamsona, který má na kontě působivý film o únosu Room a vyšinutou komedii Frank.

Malý vetřelec má mít v srpnu premiéru i v Česku, avšak uvedení Dark River jisté není.