Nejlepší filmy pro děti a mládež ve Zlíně nazuly Zlaté střevíčky

Letošní ročník zlínského filmového festivalu v pátek uzavřel slavnostní galavečer. Ceny Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež byly uděleny hercům Magdě Vášáryové a Jaromíru Hanzlíkovi. V zastoupení Vášáryové cenu převzala její dcera Hana Lasicová, Hanzlíka zase na pódium doprovodila vnoučata. Přímý přenos večera vysílal kulturní kanál ČT art, záznam je ke zhlédnutí v článku.

K nejúspěšnějším filmům letošního 58. ročníku patří keňsko-německý snímek Supa Modo. Vypráví o nemocné dívce, jež sní o tom, že se stane superhrdinkou. Film, který režíroval Likarion Wainaina, získal Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti i cenu ekumenické poroty.

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro mládež získal snímek Ječná pole za horami o dospívající dívce v Tibetu, jejíhož otce odvedou úřady.

Zlínský festival vybral nejlepší filmy pro děti (zdroj: ČT24)

Cenu města Zlína za nejlepší dětský herecký výkon v kategorii hraného filmu pro děti dostali Mihajlo Milavić a Silma Mahmutiová v srbsko-makedonském filmu Lovci čarodějnic. Cenu Miloše Macourka za nejlepší mládežnický herecký výkon v kategorii hraného filmu pro mládež získala Milya Corbeil-Gauvreauová za roli Manon v kanadském filmu Na mou duši.

Režisér Luc Picard dostal za tento snímek také cenu mezinárodní mládežnické poroty pro hraný film pro mládež. Zvláštní cenu odborné poroty získaly indický snímek Pipsi a film Můj fotbalový svět.

Galavečer Zlín Film Festivalu 2018 (zdroj: ČT24)

Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film získaly režisérky snímku Hurá na borůvky! Alexandra Májová a Kateřina Karhánková. Cenu Hermíny Týrlové pro tvůrce do 35 let získal režisér filmu Kvak Nils Hedinger. 

Dětská porota vybrala norský snímek Los Bando. Mezinárodní odborná porota pro hrané evropské debuty udělila Cenu Evropa režiséru Adrianu Goigingerovi za film Nejlepší ze všech světů. Zvláštní cenu poroty získal Ilker Çatak, režisér snímku Tenkrát v zemi indiánů.

Cenu Zlínský pes za nejlepší studentský film si odnesl izraelský film Znovu ožít. Speciální žánrovou cenu mezi studentskými snímky dostal za nejlepší animaci film Hybridi, nejlepším dokumentem byl zvolen český snímek Obchodní dům a nejlepším hraným filmem snímek Hluboko.

Mezinárodní porota Evropské asociace dětského filmu (ECFA) nejvýše ocenila snímek Mariána Poláka Planeta Česko. Diváckou cenu za hraný film dostalo Přání k mání režiséra Víta Karase, z animovaných filmů se publiku nejvíce zalíbil ruský snímek Chobotík. Cena diváků televizního kanálu ČT:D připadla jihoafrickému snímku Placák.

Na galavečeru byl udělen také Zlatý střevíček za mimořádný přínos světové kinematografii, který obdržel Andrea Morricone, hudební skladatel a dirigent, syn slavného skladatele Ennia Morriconeho.