Věrnost budou pokoušet herci Mahenova divadla. V Brně uvedou operu Cosi fan tutte

V opeře Cosi fan tutti vystupuje pouze šest postav (zdroj: ČT24)

Vztahy mezi muži a ženami jsou věčně živým tématem, ať už v 18. století nebo v současnosti. I proto vsadilo Národní divadlo Brno na operu Wolfganga Amadea Mozarta. V jeho repertoáru se objeví jeho Cosi fan tutte, v překladu Takové jsou všechny aneb Škola milenců.

O věrnosti svých snoubenek se na pódiu sami přesvědčí dva mladíci. Lstí, podlostí a hrou na city. Komická Mozartova opera zobecňuje složitost partnerských vztahů a předem říká, jak sázka na stálost citů dopadne. Než hra skončí, mladíci sami uváznou ve vlastních sítích.

Režisérka Anna Petrželková se snažila poukázat na nedorozumění mezi partnery, která jsou platná i dnes. S operou se přitom setkala poprvé: „Před operou jako divadelní tvůrce cítím nesmírnou bázeň. Z činohry jsme zvyklí spíše na jistou střihovost, kdy vládneme tím, jakým způsobem, z jakého úhlu příběh vyprávíme. Operu není zcela možné ovlivnit tak, jak potřebuji.“ Při nastudování díla musela projít kurzem italštiny a naučit se číst v partituře.

  • Premiéra se uskutečnila 26. ledna 1790 ve Vídni
  • Původně měl libreto zhudebnit Saliery
  • Publikum odsoudilo operu jako nemorální a vulgární
  • Dnes patří mezi nejhranější opery

Náročnější přípravu měli i sólisté. „Hraje tam pouze šest postav. To je na operu docela málo a sbor vystupuje pouze v několika scénách. Je to tedy hodně na nás, hlavní dva páry jsou na jevišti téměř pořád,“ řekl představitel Guglielma Roman Hoza.

Stále aktuální příběh představují operní zpěváci a zpěvačky v italštině. Známá opera má ale i českou verzi, v roce 2005 ji přebásnil písničkář Jaromír Nohavica. O rok později měla premiéru v Národním divadle v Ostravě.

Hra je oblíbená nejen nadčasovostí tématu, ale taky hudební složkou. „Mozartova hudba je nejkrásnější klenot, který můžeme interpretovat. Je to hygiena pro všechny zúčastněné, trošku si poopraví hlasivky po náročných titulech,“ uvedl dirigent Jakub Klecker. Zpěváci si pročistí hlasivky a posluchači myšlenky už na páteční premiéře v Mahenově divadle.