Zprávy z Cannes: Selfie zakázané, ženy nepřítomné a filmový výkop odspodu

Bláznivý Petříček se vznáší nad Cannes. Letními barvami hýřící momentka s francouzskými herci Jeanem-Paulem Belmondem a Annou Karinou se stala plakátem letošní filmové přehlídky. Úvodní konstelaci festivalu lze shrnout následovně: selfie zakázané, ženy stále nepřítomné, bezpečnost posílena. Filmovým výkopem festivalu se stal snímek Všichni vědí, nové dílo slavného íránského režiséra Asghara Farhadiho, nositele dvou Oscarů za filmy Rozchod Nadera a Simin a Klient.

Nespoutaný polibek z filmu Bláznivý Petříček z roku 1965 bude téměř dva týdny shlížet na všechny hosty z průčelí festivalového paláce. Mezi nimi bude i samotný Jean-Luc Godard, režisér zmíněného snímku a filmová legenda, která ve svých 87 letech přichází s dalším filmem Obrázková kniha (Le Livre d'Image) do letošní canneské soutěže.

Anna Karina na slavnostní zahájení dorazila, Belmonda pozdravil moderátor večera, francouzský herec a producent Édouard Baer skrze televizní obrazovky. Úvod festivalu se nesl také v inovovaném duchu: selfie zakázané, ženy stále nepřítomné a bezpečnost posílena.

Francie se stále nachází ve stavu vysokého nebezpečí terorismu, proto festival a místní úřady ponechaly stejné množství bezpečnostních opatření jako loni. Což zahrnovalo antidronový systém, modernizované zbraně pro policii nebo bezpečnostní rámy pro vstup do Paláce.

Letos nově platí také přísná pravidla pro auta, která vezou hvězdy k červenému koberci. Další opatření se týká selfies, které festival zakázal při výstupu do Festivalového paláce na červeném koberci pod hrozbou, že selfíčkář nebude puštěný do sálu.

Festival opět čelil kritice kvůli malému počtu filmů od žen režisérek. V současných debatách kolem kampaně MeToo a stejných platů pro mužské i ženské umělce i Cannes na toto téma plivlo do moře s nadějí, že ho trochu zpění. Jestli tomu pomůžou tři filmy od žen režisérek v soutěži nebo silnější ženský element v hlavní porotě, které letos předsedá australská herečka Cate Blanchettová, ukáže festival při svém zakončení.

Umělecký ředitel Thierry Fremaux na výtku, zda by Cannes nemělo navýšit počet ženami režírovaných filmů v programu, namítal měsíc před festivalem v rozhovoru pro filmový časopis Variety, že „v mnoha případech jde o první nebo druhé filmy žen režisérek, jsou to stále mladé filmařky, a kdybych některé zařadil do soutěže, mohlo by to být pro ně velmi tvrdé.“

Pád z oscarových výšin

Navzdory tomu, anebo právě pro své debaty si Cannes udržuje punc důležité kulturní i politické události. Podpořit ji mělo i zahájení novým filmem slavného íránského režiséra Asghara Farhadiho, nositele dvou Oscarů za filmy Rozchod Nadera a Simin a Klient.

Tentokrát Farhadi natočil svůj film ve Španělsku s Penélope Cruzovou a Javierem Bardemem v hlavních rolích. Zdá se, že začíná jít cestou Woodyho Allena, který natáčí filmy postupně v různých evropských zemích (předtím natočil ve Francii film Minulost).

Melodramatická moralita Všichni vědí ale rázně spadla z oscarových výšin. Osobně se domnívám, že Farhadiho režijní umění je přeceňované a zájem o jeho jméno se veze na módní vlně o íránský film. Jakmile Farhadi vykročí ze svého jazyka a ze své země, jeho manýrismus je patrnější.

Penélope Cruz hraje ženu, která přijede s dětmi z Argentiny do rodného Španělska na velkou svatbu. Během svatby dojde k únosu jednoho člena z rodiny a únosci požadují výkupné. Všichni vědí je příběh s natolik předvídatelným dějem, že divák čeká, zda tedy bude něčím překvapen. Obsahuje emoce, jaké se očekávají, začátek filmu je družný a přátelský, ale pro diváka zajímavý asi jako rodinné fotky příbuzných z dovolené.

Film chce vyprávět o tom, jak ve vypjatých situacích vyplouvají na povrch utajené rodinné historie. Jenže tahle velká slova o velkém příběhu obestřeném tajemstvím se v íránsko-španělském pojetí mění v nezajímavý hybrid. A nakonec se nikdo ani nedozví, jakou skutečnou roli vlastně sehrály nebo hrají všechny hlavní postavy.

Filmový výkop festivalu začal tedy skutečně odspodu. Teď během následujících dní půjde o to, kdo a jak ho bude překonávat.