Divadlo Vosto5 probudilo blanické rytíře. Zatím prokrastinují

Divadlo Vosto5 uvádí hru o blanických rytířích (zdroj: ČT24)

Blaničtí rytíři čekají na znamení a jsou připraveni bránit svou vlast před nepřítelem. Co ale nastane, když takové znamení přijde? Divadelní uskupení Vosto5 zpracovalo v novince Probuzení svůj pohled na pověst o spících bojovnících.

„Vostopětka“ se novinkou prý rozhodla vyslyšet společenskou poptávku „po nastavení divadelního zrcadla dnešní době, kdy jsou ohroženy samotné demokratické základy naší státní identity“.

Tématům týkajícím se (převážně české) historie a mytologie se soubor věnuje opakovaně. Například v divadelním happeningu z antického Olympu Soubor Titánků nebo ve hře Pérák o mytickém českém superhrdinovi z doby protektorátu.  

 Blanickou pověst si už dříve vypůjčili například Cimrmani, odkazuje na ni k lobbistický „spasitel“ v satirickém internetovém pořadu Kancelář Blaník. Divadlo Vosto5 se ale prý na blanické rytíře chtělo podívat z jiné perspektivy, zajímalo je prý , na co a proč čekají a proč spí. 

Probuzení (divadlo Vosto5)
Zdroj: Jan Hromádko/Jatka78

Jak z názvu hry vyplývá, podstatné je pro děj právě probuzení. „Hned na začátku přijde znamení a pak sledujeme určitou, řekněme, prokrastinaci rytířů. Nevědí, kdo je vzbudil, proč je vlastně vzbudil a hlavně mají pořád tendenci se vracet ke spaní jako ke smyslu svého bytí,“ naznačil režisér Jiří Havelka.  

Nonverbální klaunérii, jak soubor Probuzení popisuje, hraje divadlo Vosto5 v pražském prostoru Jatka78. Nejbližší repríza je na programu 13. května.