Malý Mikuláš vyrazil na výstavu. Sempé mu do Prahy přibalil i další vtipy

Malý Mikuláš dorazil na výstavu do Prahy (zdroj: ČT24)

Proslavil se jako autor ilustrací k Mikulášovým patáliím, jeho kresby ale pravidelně otiskoval i socialistický satirický časopis Dikobraz a Jean Jacques Sempé tak ovlivnil také české autory kresleného humoru. První výstavu francouzského výtvarníka v Česku představuje pražská galerie Villa Pellé.

Sempé je autorem tisíce vtipů, které tvoří více než čtyřicet alb, nebo ikonických obálek prestižních světových magazínů, mezi něž patří například The New Yorker nebo Paris Match. Proslavil se také originálními plakáty.

Výstava nazvaná Malý Mikuláš a jiné… poprvé v tuzemsku nabízí rozsáhlý výběr z tvorby letos šestaosmdesátiletého autora, který určoval podobu moderního kresleného humoru. 

Ze zahraničního humoru

Pro české čtenáře představovaly Sempého kresby v éře komunismu svěží možnost pohledu na svobodný svět kresleného humoru. Za normalizace pronikaly Sempého vtipy i do oficiálního humoristického časopisu Dikobraz, kde vycházely s titulkem „ze zahraničního humoru.“

Francouzský mistr tak ovlivnil také české ilustrátory. „Třeba Vladimír Renčín přiznává, že hlavně u těch dětských figurek se hodně řídil podle Sempého,“ upozorňuje teoretik kresleného humoru Ivan Hanousek.

Le Petit Nicolas

Se jménem slavného francouzského ilustrátora je ale bytostně spojena především živá klučičí parta v čele se zvídavým Mikulášem, žroutem Vendelínem, propadlíkem Kryšpínem a šprtem Celestýnem, kterého před šikanou kolektivu chrání jen brýle.

Poprvé načrtl svým lehkým stylem postavičku kluka na kole, malého Mikuláše (Le Petit Nicolas) v první polovině padesátých let minulého století pro belgický časopis Le Moustique.

Česká vydání knih o Mikulášovi
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Spisovatel René Goscinny, později autor slavných příběhů o Asterixovi, začal se Sempém spolupracovat na komiksové sérii s rošťákem Mikulášem na objednávku novin Sud-Ouest. Po jejím úspěchu pak začal vycházet formát ilustrovaných povídek, které získaly úspěch po celém světě.

Od úspěchu Malého Mikuláše a od roku 1962, kdy vydal své první album humoristických kreseb Nic není jednoduché, Sempé každý rok vydává novou knihu kresleného humoru. Malý Mikuláš je přeložen do 40 jazyků, alba kresleného humoru vycházejí ve 20 zemích.

Expozice Malý Mikuláš a jiné… v pražské galerii Villa Pellé potrvá do poloviny července. Všichni Mikulášové na ni mohou zadarmo.