Stále v tebe věřím. ABBA po 35 letech nahrála nové skladby

Na koncertní pódia se legendární kapela ABBA vracet nechce… a přesto se na nich objeví. Příprava turné, v níž švédskou čtveřici zastoupí hologramy, členy skupiny přivedla zpátky do nahrávacího studia, kde vznikly dvě nové písně. Jednu z nich s názvem I Still Have Fait in You se ABBA chystá představit fanouškům letos v prosinci.

Oznámením novinky na svém Instagramu ABBA překvapila. Nahrané písně jsou prvními společnými skladbami kultovní švédské čtveřice od rozpadu kapely v roce 1983. „Možná jsme zestárli, ale ta píseň je nová,“ vzkázali v souvislosti s jednou ze dvou novinek. Skladbu I Still Have Faith in You (Stále v tebe věřím) ale bude možné slyšet až v prosinci, premiéru si odbude v televizním vysílání stanic NBC a BBC. 

Oznámení kapely ABBA na Instagramu o nových písních
Zdroj: Instagram/ABBA

I když ji Agnetha Fältskogová (68), Björn Ulvaeus (73), Benny Andersson (71) a Anni-Frid Lyngstadová nazpívali, v připravovaném klipu své hlasy propůjčí svým digitálním, mladším dvojčatům. Ty vznikly pro speciální ABBA Avatar Tour, které začne příští rok. Právě jeho příprava slavnou čtveřici inspirovala k nové tvorbě.

„Všichni jsme cítili, že po nějakých pětatřiceti letech by mohlo být zábavné spojit zase síly dohromady a jít do nahrávacího studia. Tak jsme to udělali. A bylo to, jako by se čas zastavil a my měli jen krátkou pauzu. Byl to mimořádně radostný zážitek.“

Společné album nebo návrat na pódia ale podle všeho neplánují, i když společně spolu kapela po rozpadu už jednou vystupovala. Před dvěma lety na soukromém večírku k výročí setkání mužské části ABBY zazpívala jednu píseň.   

Legenda jménem ABBA

Ulvaeus a Andersson založili ABBU počátkem sedmdesátých let se svými tehdejšími partnerkami. Během následujícího desetiletí se z kapely stal fenomén, pravidelně bodovala v hudebních žebříčcích řady zemí. Zásadním pro popularitu této čtveřice bylo vítězství v soutěži Eurovize s písní Waterloo v roce 1974. ABBA prodala přes 380 milion alb a singlů po celém světě, čímž se zařadila mezi nejprodávanější umělce historie.

V roce 1979 se však Ulvaeus rozvedl a nedlouho poté se rozpadlo manželství také Anderssonovi. Bylo jen otázkou času, kdy zanikne i společná hudební formace. Po rozpadu v roce 1983 zůstali Ulvaeus a Andersson u hudební tvorby a společně se věnují hlavně muzikálové produkci. Mezi jejich nejznámější počiny patří muzikály Šachy (Chess) a Mamma Mia! adaptující písně populární formace do středomořské romance.