Filmová upoutávka týdne: Horké letní noci svádí k zločinu

Mladé talenty americké kinematografie Maika Monroeová a Timothée Chalamet, který se letos dočkal i oscarové nominace, se potkávají ve filmu o dospívání a jednom létě, jehož unavené tempo naruší příležitost vydělat si prodejem drog.

Ve filmu Hot Summer Nights má Daniel strávit prázdniny u tety na mysu Cape Cod na severovýchodě Spojených států. Beznadějné vyhlídky na letní dny v místech, kam mladík vůbec nezapadá, se rázem změní, když narazí na Huntera, který po něm chce schovat drogy před policií. Z nečekané situace se vyvine spolupráce a Daniel se začne s místem sžívat, zvlášť když se zamiluje do nespoutané McKayly.

Film má v Americe naplánovanou premiéru příhodně v letním termínu, už předtím ale stihl obejít některé tamní filmové přehlídky. Loni jej první diváci mohli vidět na festivalu South by Southwest.

Recenze zatím vyznívají nadmíru pozitivně. I Michael Rechtshaffen z The Hollywood Reporter, který je k filmu kritičtější, vyzdvihuje jeho vizuální stránku i herecký přínos.

Jím vytýkané potíže s tempem pak mohou souviset s tím, že Hot Summer Nights je debutem Elijaha Bynuma, a to v pozici režiséra i scenáristy.

Na druhé straně v oblasti castingu měl oporu. Jedním z nejzkušenějších na place byl William Wichtner, který už v devadesátých letech pracoval s Michaelem Mannem na Nelítostném souboji nebo s Michaelem Bayem na Armageddonu, později se podílel na Útěku z vězení, oblíbeném seriálu, který se dočkal čtyř sérií a dalšího pokračování v loňském roce.

Ve 22 letech usiloval Chalamet o Oscara

Hlavní slovo ale měla mladá dvojice Maika Monroeová a Timothée Chalamet. Monroeová na sebe upozornila v kritiky velebeném nezávislém hororu Neutečeš a předloni už měla roli i v hollywoodském blockbusteru Den nezávislosti: Nový útok.

Timothée Chalamet
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Timothée Chalamet se pak už může pyšnit i oscarovou nominací za loňský film (v Česku uváděný až letos) Dej mi své jméno. Na slavnostním večeru prohrál s Garym Oldmanem, který uspěl se ztvárněním Winstona Churchilla, ale ve věku 22 let dal Chalamet jasně najevo, že disponuje hereckým talentem. Dej mi své jméno bojovalo i v kategorii nejlepší film, podobně jako snímek Lady Bird, v němž si Chalamet zahrál jednu z vedlejších postav.

Do loňského roku přitom bylo Chalametovým nejvýraznějším filmem pouze sci-fi Interstellar Christophera Nolana, kde však ztvárnil jenom menší roli syna hlavní postavy.