Nikdy není pozdě být fanouškem Metallicy. Zvlášť když vytáhne Jožina z bažin

Nikdy není pozdě být fanouškem Metallicy. Zvlášť když vytáhne Jožina z bažin (zdroj: ČT24)

V pražské O2 areně vystoupila americká kapela Metallica. Do Česka se vrátila po téměř čtyřech letech, a to s předloni vydanou deskou Hardwired…to Self-Destruct. Na pódiu, umístěném netradičně uprostřed haly, kapela odehrála dvouhodinovou show. Nepřekvapila očekávanými hity, zato překvapila jednou opravdu nečekanou písní.

Metallica koncertuje už sedmatřicet let. Na její koncerty chodí školáci i senioři. Podle frontmana Jamese Hetfielda není nikdy pozdě být fanouškem Metallicy. „To, jakým způsobem naše hudba přitahuje a spojuje dospívající, mě naprosto dostává,“ přiznal i bubeník kapely Lars Ulrich.

Metallica zase dostala české fanoušky, když jim kytaristé Kirk Hammett a Robert Trujillo zahráli vlastní interpretaci Jožina z bažin od Ivana Mládka. A podle recenzí si skladbu užili víc, než když potisící přidávali vlastní hit Enter Sandman. Posluchače neochudili ani o skladby Sad but True nebo Seek & Destroy.

Nebát se experimentovat

Metallica je jednou z komerčně nejúspěšnějších metalových kapel vůbec. Prodala přes sto milionů alb. Má devět sošek Grammy. V roce 2009 vstoupila do rokenrolové síně slávy. Její album Master of Puppets z roku 1986 je prvním metalovým albem, které americká Kongresová knihovna zařadila do Národního registru nahrávek.

„Nesnažíme se znovu vytvářet stejnou píseň dokola, tak jako spousta kapel. Mají strach zabloudit k něčemu, co fanoušci nejsou zvyklí slyšet. My se nebojíme experimentovat, ale nakonec, i když máme svobodu, stejně skončíme na stejném místě,“ komentuje dlouholetý úspěch kapely James Hetfield.

Metallica se objevila i ve filmu. Snímek Through the Never, odkazující k „černému albu“ kapely, byl v roce 2013 natočen ve 3D čtyřiadvaceti kamerami. Pojednává o mladíkovi, který musí splnit nebezpečnou tajnou misi na pozadí velkolepého koncertu Metallicy. V Česku slavná skupina vystoupila několikrát. Naposledy v roce 2014 na festivalu Aerodrome. Ve speciální show By request tehdy hrála skladby na přání českých fanoušků.