Žalman naslouchá tichu země. Nový dokument mu přichází na kloub i na chuť

Hlasitý kumpán, umanutý muž, věrný přítel, dědeček s dětským viděním světa, věčný nomád a především hudebník, který má dar zaslechnout to, co jiní neslyší. Všechna tato označení zahrnuje osobnost Pavla Žalmana Lohonky – aspoň podle tvůrců, kteří o folkovém písničkáři natočili inscenovaný dokument. Snímek Žalman – naslouchám tichu země uvedou tuzemská kina od 3. května.

Inspirací ke snímku byla kniha Sedmdesát jar, písniček a povídání, kterou písničkář věnoval sám sobě k životnímu jubileu. Režisér Zdeněk Gawlik a scenárista Jan Hlaváč chtějí Žalmana v dokumentu představit jako hudební legendu a zároveň popsat okolnosti, díky nimž se folkařskou legendou stal.

Do povědomí se Lohonka dostal v sedmdesátých letech díky působení ve skupině Minnesengři, od začátku osmdesátých let vystupuje s vlastní doprovodnou kapelou. Nejen mezi příznivci jeho tvorby jsou známé písničky jako Divokej horskej tymián, Ho ho watanay nebo Ráno bylo stejný. Lohonkovy skladby se dostaly do školních zpěvníků a brnkaly se u nejednoho táboráku.  

„Žalmana znám spoustu let a prožili jsme spolu leccos, co neodpovídá obrazu, jaký byl o něm vytvořen díky jeho písničkám. Vím, že to není smutný a zadumaný člověk, vím, že není introvert, a vím, že ho zajímá spousta věcí, které nesouvisejí s hudbou. Snažili jsme se tohle všechno dát do filmu. A věřím, že kdo má oči otevřené, přijde skutečnému Žalmanovi na kloub. A ti, kdo ho neznají tak dobře, snad i na chuť,“ přeje si scenárista Jan Hlaváč.

Dokument je z větší části hraný. Natáčel se převážně v jižních Čechách, odkud Lohonka pochází. Žalman se v něm objeví v roli svého dědečka, zatímco písničkářův vnuk představuje jeho v dětství. 

Ve snímku se objeví také řada dalších, nejen folkařských osobností, jejichž cesty se někdy zkřížily s těmi Žalmanovými, například Jiří Pavlica, Jiří Suchý, Marek Eben, Karel Roden, Lenka Dusilová nebo pardubičtí Marien, které Žalman označuje za své nástupce na scéně.

„Natáčení filmu bylo určitou inventurou mého života a přineslo mi kupu zážitků, chvíle napětí i silná dojetí,“ přiznává Pavel Žalman Lohonka.

Na nostalgii ale prý nemá čas. Po květnové premiéře dokumentu chystá vydání nového dvojalba.