Pozor, nezašlápněte se!

Písek - Změníte se v mravence, varuje před vstupem do nové výstavy písecká Sladovna. V interaktivním prostoru výtvarníka Vladimíra Větrovského umožňuje návštěvníkům poznat mravenčí život na vlastní kůži. Poznat, jaké to je být a myslet jako mravenec.

Sladovna vystavěla Mraveniště (zdroj: ČT24)

Lidé si budou připadat nepatrní, jako si zřejmě mravenci připadají vůči okolnímu světu - labyrint chodeb a tunelů je podle autora vystavěn tak, abychom se cítili malincí. „Děti s rodiči vstoupí do nového světa plného dobrodružství. Jsou v něm různé překážky, prolézačky, videoprojekce, volně inspirované mravenčím světem. Může se tu běhat, hrát si, plnit úkoly, jen tak lézt na věž nebo na můstek. Je to velké objevování,“ zve Větrovský do Mraveniště.

Výstava podle tvůrce přibližuje mravenčí život, tak aby ho návštěvníci pochopili v daleko širším kontextu: mraveniště jako společnost, jako obraz městského civilizačního hemžení, jako místo pro hru, jako zdroj inspirace, prostor pro vzdělání, pohyb a tajemství. Labyrint doplňuje městečko živých mravenců, originální velkoplošné fotografie a videoprojekce. Pro návštěvníky jsou připraveny kostýmy mravenců i pracovní kniha o mravencích.

Souběžně s Mraveništěm, které je přístupné do 24. listopadu, se ve Sladovně otevřely další dvě výstavy: Chrochtík a Kvikalka útočí - ilustrace a volná tvorby Martiny Matlovičové, a Zlatá stuha 2013 - nejlepší ilustrace knih pro děti za loňský rok.