Ženy, muži a živelnost tvoří v Brně choreografii 4 Elements

4 Elements představí v Brně současnou choreografii (zdroj: ČT24)

Čtyři samostatná čísla od tří choreografů přichystal balet brněnského Národního divadla. Projektem 4 Elements pokračuje v představování současných choreografií.

Choreografie slovenského tvůrce Lukáše Timulíka Hidden Order využívá scénu s pravidelnými obrazci a hrou stínů, která zasahuje až do publika. Stíny na opulentní stěny Mahenova divadla vrhá válec, který propouští světlo. „Je vyrobený z jednomilimetrového plechu, do něhož je vyřezáno zhruba dvanáct tisíc malých dírek,“ popsal tento jevištní prvek scénograf Peter Biłak.

Kontrast k těmto pravidelným liniím tvoří choreografie Gnawa španělského tvůrce Nacha Duata. Inspirovaná je jeho vlastními kořeny ze severu Afriky. „Mnoho jsme toho od Arabů zdědili. Máme od nich dva tisíce slov ve slovníku, jídlo, vůně…,“ připomíná. Arabské motivy jsou rozpoznatelné především v hudbě. 

Představení doplňují ještě dvě díla významného českého choreografa Jiřího Kyliána: Falling Angels a Sarabande. Jedno z nich je určeno jen pro tanečníky a druhé tančí jen ženy.

Komponovaný večer 4 Elements uvede brněnský balet v premiéře 9. března.