Román Skleněný pokoj ožije ve filmu z vily Tugendhat. Rodině se fiktivní příběh nelíbí

Děj románu se ve filmu odehraje přímo ve skleněném pokoji vily Tugendhat (zdroj: ČT24)

Ve vile Tugendhat se v následujících měsících bude s běžnými návštěvníky střídat filmový štáb. V březnu tam totiž začne v česko-slovenské koprodukci natáčení filmu Skleněný pokoj, inspirovaný stejnojmenným románem. Proti knize se dlouhodobě ohrazuje část rodiny Tugendhatů, kterou město ujišťuje, že film bude uveden jako fiktivní.

Postavy románu Skleněný pokoj britského spisovatele Simona Mawera se podívají z knihy do skutečné vily. Román se ale dlouhodobě nelíbí Daniele Hammer Tugendhatové, jejíž rodiče ve vile skutečně žili.

Simon Mawer napsal román, který navazuje v mnoha bodech na příběh mé rodiny, ale pak z toho vytváří fiktivní příběh. Říká, že je to pouze fikce, ale je to propojeno s reálným příběhem naší rodiny a mohlo by to být zaměňováno.
Daniele Hammer Tugendhat

Nyní napsala dopis vedení města, které odpovědělo, že v rámci filmu bude jednoznačně upozorněno, že se nejedná o biografický, ale smyšlený příběh. „Ta kniha je plná milostných příběhů, erotiky, někdo by mohl říct, že je tam toho až moc,“ namítá ale literární vědec Jiří Trávníček s tím, že řada lidí vnímá hranici mezi fikcí a fakty velmi volně.

Producentem snímku je Rudolf Biermann, který stál například za filmy Román pro ženy, Obsluhoval jsem anglického krále nebo Masaryk.

Vila se ve filmu promění

Nebude to přitom poprvé, kdy v Brně ožijí postavy slavného Mawerova románu. Divadelní inscenaci hraje už tři roky Městské divadlo Brno. A na premiéru přijel sám autor knižní předlohy. „Nebyl jsem to já, kdo si vybral vilu Tugendhat. Byla to vila, která si vybrala mě. Byla úžasná,“ řekl Simon Mawer.

V těchto týdnech filmaři s vedením vily dojednávají podrobnosti natáčení. Dům se totiž ve filmu několikrát změní podle doby, kterou bude reprezentovat. „Na linoleum bude položena další podlaha. Je to třeba kvůli situaci kdy se má tříštit sklo v rámci náletu v roce 1944, aby nepoškodilo žádnou ze součástí historického mobiliáře,“ uvedla ředitelka vily Iveta Černá.

Vila manželů Grety a Fritze Tugendhatových z let 1929 až 1930, navržená architektem Ludwigem Miesem van der Rohe, je skvostem moderní architektury. Jako jediná památka moderní architektury v České republice je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Aktuálně budou filmaři kromě vily Tugendhat natáčet i na jiných místech v Brně. Mezi těmi, které si vytipovali, je třeba Zelný trh.