Grammy ocení dvě královny: Queen a Tinu Turner

Grammy za celoživotní přínos ocení Tinu Turner nebo Queen (zdroj: ČT24)

Cenu za celoživotní přínos hudbě si z letošních Grammy odnese například zpěvačka Tina Turner nebo skupina Queen. Předávání prestižních ocenění proběhne už pošedesáté 28. ledna v newyorské Madison Square Garden.

Anna Mae Bullocková alias Tina Turner se proslavila svým nakřáplým hlasem. K úspěchu ji vyneslo album Private Dancer, které obsahovalo hity What's Love Got To Do With It? nebo Better Good To Me. O deset let později byla ze všech rádií slyšet píseň Golden Eye, ústřední skladba stejnojmenné bondovky. 

Jedno z posledních vystoupení Tiny Turner se odehrálo právě na padesátém ročníku cen Grammy v roce 2008. Tehdy přijala pozvání zpěvačky Beyoncé.  Za svou kariéru posbírala „rocková babička“ 25 nominací na toto ocenění a osm zlatých gramofonů. První už v roce 1972, poslední pak před šesti lety, kdy byla uvedena do Síně slávy.

Chlubit se může také koncertem před vyprodaným stadionem ve Wembley, kde vystupovat patří k vrcholům v hudebním světě.

Povedlo se to i skupině Queen, považované za jednu z nejvlivnějších hudebních kapel všech dob. Ve Wembely hrála v roce 1985, tehdy ještě se zpěvákem Freddiem Mercurym. Queen nepřestali hrát ani po jeho smrti na začátku devadesátých let, v současnosti je jejich zpěvákem Adam Lambert.

Cenu za celoživotní dílo převezme na konci ledna také zpěvák Neil Diamond, bubeník Hal Blaine, funková skupina The Meters a producentka Emmylou Harrisová, která spolupracovala s takovými hudebníky, jako je Bob Dylan nebo Bruce Springsteen. In memoriam bude cena udělena jazzovému a bluesovému muzikantovi Louisi Jordanovi.